Ultima actualizare: azi, 22:30
Totul despre sex

Herpesul

herpesAcesta provoaca mai multa anxietate femeilor decat oricare alta BTS, in principal pentru ca  la unele persoane se manifesta in mod recurent.

Dar faptul ca ai contractat herpesul nu inseamna ca nu vei mai avea raporturi sexuale toata viata, dimpotriva, poti sa te bucuri de o viata sexuala absolut normala, odata ce acesta a trecut. Boala este cauzata de virusul herpes simplex. Exista doua tipuri si cu toate ca in mod traditional, tipul 1 provoaca herpes labial, iar tipul doi provoaca herpesul genital, ambele pot afecta oricare dintre zone. Se transmite prin contact direct la nivelul pielii, ceea ce inseamna ca il poti lua chiar daca nu ai relatii sexuale. Desi se raspandeste in general prin contact genital, poti lua herpes si sarutandu-te. Prezervativele nu ofera protectie totala impotriva herpesului, acoperind numai penisul, iar virusul se poate transmite de la rani spre alte parti ale organelor genitale. Este ingrijorator faptul ca poti lua herpes de la cineva care nu a observat niciodata nici un fel de simptome, desi acest lucru este destul de rar. Majoritatea persoanelor iau herpes de la cineva care stie de prezenta lui.

 

Semnele ingrijoratoare

 Primele simptome apar de obicei la doua-sapte zile de la infectare. Acestea include:

–          prurit in zona afectata

–          aparitia in urmatoarele 24 de ore a mai multor basici

–          dupa circa o zi, veziculele se sparg si se transforma in ulceratii foarte dureroase

–          in urmatoarele 7 pana la 10 zile, acestea formeaza o crusta si se vindeca

–          in timpul primului atac pot aparea simptome caracteristice gripei, cu febra usoara, oboseala si dureri musculare

 

 În timpul eruptiei herpesului genital, urinarea este adesea agonizant de dureroasa. Poate fi de folos sa consumati multe lichide, pentru a dilua urina, iar daca este necesar, puteti urina intr-o cada plina cu apa.

 

Diagnosticul si tratamentul

 Un medic experimentat va diagnostica herpesul in urma unui simplu consult, prin observarea ranilor caracteristice, dar pentru confirmare se va preleva o proba speciala dintr-o zona vizibila. Ranile trec de la sine, dar tratamentul prompt  cu medicamente antivirale poate accelera procesul de vindecare. La farmacie sunt disponibile crème care au aciclovir (destinate herpesului labial, dar functioneaza la fel de bine si in cadrul herpesului genital). Tablete administrate oral sunt mult mai eficiente si se elibereaza numai pe baza de prescrieptie medicala. Sunt cu atat mai eficiente cu cat tratamentul incepe mai repede, asadar in cazul in care crezi ca ai herpes, consulta imediat un medic.

Leziunile cauzate de herpes sunt pline de virusi si foarte contagioase. Dar odata ce ulceratiile s-au vindecat complet, boala nu mai este contagioasa, iar majoritatea oamenilor care au fost afectate isi pot relua viata sexuala normala. Uneori persoanele la care boala recidiveaza imprastie virusul, pornind de la o piele aparent normala, cam cu o saptamana inainte sau dupa eruptie si astfel infecteaza fara sa isi dea seama o alta persoana, dar acest lucru este destul de neobisnuit, daca se intampla, este cel mai probabil ca acesta sa fie anul in care a avut loc prima eruptie.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.