Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Proprietarii culturilor distruse de animalele sălbatice nu sunt despăgubiți din cauza procedurii stufoase

prefectura satu mare (12)Problema despăgubirilor proprietarilor culturilor agricole care au fost distruse de animale sălbatice a fost discutată astăzi într-o ședință convocată de către prefectul Eugeniu Avram, invitând administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ și directorii instituțiilor cu atribuții în domeniu.

În prezent, la Satu Mare nu s-a înregistrat niciun proprietar care să fie despăgubit pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, deși mai mulți au reclamat acest lucru. 

Potrivit prefectului, proprietarii ale căror culturi au fost distruse de animalele sălbatice trebuie să respecte procedurile din normative, și anume să înregistreze suprafețele pe care sunt înființate culturile agricole la primărie, iar constatarea pagubelor să fie realizată de către comisii de specialitate.

Prezentă în ședință, directorul APM, Elisabeta Bekessy, a declarat că pe plan local comunicarea între primărie și cetățean nu prea funcționează. Aceasta susține că de fapt controalele comisiei de despăgubire sunt făcute degeaba atâta timp cât proprietarul nu a respectat procedurile iar despăgubirea nu mai poate fi făcută.

”Măsurile trebuie luate pe plan local. Întrebarea noastră este dacă acelui cetățean sau acelui producător i s-a comunicat cum ar trebui să prevină producerea acelor pagube. Comunicarea, eu zic că la nivel local între Primărie  și cetățean nu prea funcționează. Primarul sau responsabilul de mediu ar trebui să facă o campanie la nivelul comunității locale prin care să informeze cetățeanul, că dacă se produce o pagubă trebuie să ia măsurile necesare pentru a fi despăgubit. Pe de altă parte nu are niciun rost aceea sesizare făcută de cetățean, prin care primarul ne convoacă pe noi. Toată ziua, facem drum lung, colega mea umblă degeaba pe teren pentru că știe din start că face o muncă în care nu rezolvă nimic. Asta face primarul, notifică comisia să facă evaluare, dar noi știm că degeaba mergem, ne irosim timp și combustibil”, a declarat Elisabeta Bekessy.

Mai mult, reprezentantul AJVPS, Daniel Dragoș, a declarat că sesizarea pagubelor în extra sezon nu este făcută de către proprietari ci de paznicii de vânătoare iar până când este anunțat proprietarul, şi până când acesta anunță AJVPS și ITVRS trece timp iar cultura este distrusă de către animalele sălbatice.

 În acest sens, reprezentantul AJVPS  propune ca sezonul de vânătoare de mistreț să se deschidă mai repede, pe 15 mai, odată cu sezonul de căprior, pentru a acționa în zonele de risc.

Prefectul Eugeniu Avram a propus ca în luna septembrie să aibă loc o ședință în care va invita Camera Agricolă și APIA pentru a rezolva această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.