Ultima actualizare: azi, 12:54
Locale

Romii din Sătmărel și Ciumești nu au curent și apă

intalnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi (7)Reprezentanții comunităților de romi din județul Satu Mare s-au întâlnit astăzi cu subprefectul Altfatter Tamaș și vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor, în cadrul Grupului de Lucru Mixt, abordând mai multe subiecte delicate cu care se confruntă în prezent romii.

Potrivit unui reprezentant al romilor din Sătmărel, în cartier, locuitorii de etnie romă nu au curent de mai bine de 20 de ani, iar o parte dintre ei nu au nici măcar buletine.

Este o situație foarte delicată a curentului și a buletinelor iar dacă nu îi ajutăm pe acești oameni să iasă din întuneric la lumină nu o să ajungem niciodată la capăt cu ei. Oamenii aceștia sunt capabili de muncă și nu pot să obțină un buletin cu care să iasă în Europa. Așa ceva în secolul XXI nu am putut să mai văd. Nu pot să îmi dau seama unde este oprită această lucrare, cine poate să ne ajute cu această problemă. Domnului primar nu vreau să îi reproșez, dar nu vrea să vină niciodată la ședință, pentru că el cunoaște mai bine problema Sătmărelului, pentru că a fost când s-a făcut campanie și i-am arătat problemele în care suntem implicați”, a declarat reprezentantul romilor din Sătmărel.

Vicepreședintele CJ Mircea Govor a declarat că va cere prefectului Eugeniu Avram, primarului Dorel Coica și directorului de la Electrica să fie prezenți în următoarea ședință pentru a rezolva problema.

De problema romilor din tot județul m-am ocupat și văd că sunt problemele semnalate de dumneavoastră și nu numai. La următoarea ședință voi cere prefectului să fie prezent aici, directorului de la Electrica și primarului Satu Mare pentru a ne întâlni și să rezolvăm problema. Sunt lucruri care nu se rezolvă foarte repede, dar vă asigur că lucrurile se vor rezolva. Contează cum se mișcă primarii, cum se mișcă instituțiile statului și bineînțeles și voi să dați concursul ca să se poată rezolva. În primul rând, cu buletinele este problema că nu aveți adresă, iar dacă nu aveți adresă, nu poate să facă buletin, pentru aceasta eu vă asigur că o să fie prezenți toți primarii și se vor găsi soluții”, a declarat Mircea Govor.

O altă problemă care s-a discutat în ședință a fost menționată de către președintele Partidei Romilor Pro Europa Satu Mare, Ignac Horvath, reclamând că în comuna Ciumești sunt zece familii de romi care nu au apă și curent electric.

În comuna Ciumești, unde pe tăbliță scrie comună europeană, cu zece metri mai încolo este o străduță a romilor unde nu este lumină și  apă. Sunt zece familii de romi care nu au apă și lumină într-o comună europeană. Domnii primari trebuie să înțeleagă că nu numai maghiarii, șvabii sau românii ci și țiganii aparțin de acea comună”, a declarat Ignac Horvath.

Problemele reale discutate în ședința de astăzi, potrivit vicepreședintelui Mircea Govor, vor fi rezolvate într-o altă ședință, care va avea loc luna aceasta și la care vor participa toți primarii comunelor unde sunt locuitori romi.

8 comentarii

 1. Zyklon_B Răspunde

  cum sa compari tiganii cu maghiarii, șvabii sau românii ???

  Lucrul nu le place ca pute , dar vor MOCA curent si apa …
  tupeu pe tine “unsurosule “…

 2. Ghita Răspunde

  Singurul sătmărean căruia ii pasa de minorități, in special de cei de etnie roma. Felicitări Mirciulica Govor

 3. Sándor Răspunde

  Şi care este problema ca nu are curent? Inseamna ca nu are bani necesari sa-şi introducã,dar sa-şi mai plãteascã facturile ? Ţigani vor gratis mai tot timpul tot, cu ce au ei mai multe drepturi ca oricare dintre noi? 1 cu 1 fac 2 au bani au curent nu au la garã! Referitor la presedinte al romilor -(tigani),sã le plãteascã, nu sã umble la cerşit,Şi la lucru cu toţií ! Nu la intins mana

 4. nebUnu' Răspunde

  Câți lei plătește anual un rrom (țigan, citânu-l pe Horvath Ignac), din cele două comunități amintite, celor două primării de care aparțin și câți lei primește sub orice formă de la aceleași primării???
  Bulibașu’ șăf poate să răspundă, sau măcar pricepe sensul întrebării???

  Oricum, problema nu e că nu au țiganii respectivi curent! Problema e că nu au buletine să potă ieșii în Europa!!!

  Mesaj către toti rromii (sau țiganii, care cum se simte, căci noi îi cam simțim la fel pe toți) : Poftiți (sau Marș!, iarăși după pofta inimii fiecăruia!) la muncă (legal, cu plata impozitelor la zi!)!!! Deveniți o sursă de venit pentru bugetele locale, nu doar una de cheltuieli și ABIA APOI emiteți pretenții!

 5. toma Răspunde

  Baiul nu-i ca n-au curent, ci ca au drept de vot!

 6. mendeleev Răspunde

  Acid pe toti tiganii,hoti violatori criminali proxeneti,dar pentr govor sunt minunati la vot

 7. Pop Ioan Răspunde

  Dar telefoane mobile de ultima generatie au.Personal am asistat la o scena la o primarie din Oas.O femela de etnie rroma,cu 4 puradei dupa ea si al cicelea in ea sta sa intre la primar , in audienta pt ajutor social.La un moment dat incepe sa sune un celular,iar femela incepe sa se scotoceasca intre fuste ( presupun ca nu altundeva) si iese.Dupa citeva minute revine foarte mindra si spune ca a fost sotul ( masculul) din Portugalia.Toti din incapere am ramas blocati.Ceea ce a urmat se pote intui…

 8. Pop Ioan Răspunde

  cicelea=cincilea.Scuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Primăria va fi deschisă până la ora 20. Reorganizare şi în instituţiile subordonate

Consilierii locali au aprobat în ședința extraordinară de astăzi noua organigramă a Primăriei Satu Mare și instituțiilor subordonate, care aduce...

Închide