Ultima actualizare: ieri, 21:48
Locale

Festivalul Viei şi Vinului la Beltiug (FOTO)

Festivalul Vinului Beltiug (109)Cea de-a doua ediţie a Festivalului Viei şi Vinului din comuna Beltiug a început sâmbătă urmând ca până duminică seara să fie organizate mai multe programe artistice. Producătorii locali îşi oferă spre degustare şi vânzare vinurile, alături de alte produse tradiţionale, precum strudli.

 Deschiderea oficială a fost făcută de către primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău, după defilarea fanfarei şi a delegaţiilor oaspeţilor din Polonia, Ungaria şi Ucraina. Printre oficialităţile prezente la deschidere au fost preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul de cancelarie a prefectului, Raul Băbţan, deputatul Ovidiu Silaghi, dar şi mai mulţi membri ai ACL Satu Mare, preşedintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, preşedintele PDL Petre Mureşan, secretarul general Sorin Ghilea, etc.

Primarul Ioan Bartok a spus că zona Beltiug este unică în lume prin cele 390 de pivniţe şi că are un proiect, împreună cu Consiliul Judeţean, de a include zona în aria monumentelor protejate UNESCO.

În localitatea Beltiug sunt un număr de 390 de pivniţe, cred că suntem unicat în Europa. Împreună cu Consiliul Judeţean Satu Mare intenţionăm să promovăm un proiect pentru cuprinderea zonei de pivniţe în lista de monumente de patrimoniu protejate Unesco. Festivalul Viei şi Vinului îşi propune să dea vinului din Beltiug o identitate proprie, astfel încât mărcile să fie cunoscute şi recunoscute atât la nivel naţional cât şi internaţional“, a spus primarul Ioan Bartok Gurzău.

Acesta doreşte ca festivalul să fie organizat în fiecare an pentru a crea branduri naţionale sau internaţionale celor mai bune crame din comună.

Raul Băbţan a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avram, şi a asigurat de tot sprijinul instituţiei, după care deputatul Ovidiu Silaghi a felicitat autorităţile pentru această ediţie, recunoscând că se află la festival în calitate de consumator.

Preşedintele CJ, Adrian Ştef, a dat asigurări că sprijină această zonă, pe lângă sprijinul pentru includerea zonei Beltiug în indicaţia geografică Dealurile Sătmarului, în momentul de față figurând în Dealurile Crișanei, urmând să fie realizate investiţii şi în băile termale.

Noi suntem cu Beltiugul în judeţul Satu Mare. Unii din Direcţia Agricolă  trebuiau să fie mai atenţi, nu trebuiau să lase ca numele de Dealurile Sătmarului să aibă o suprafaţă foarte mică din județul Satu Mare. Am pornit demersul şi îmi doresc din tot sufletul să reuşim ca vinul produs în judeţul Satu Mare să fie sub indicaţia geografică Dealurile Sătmarului. Eu cred că aşa este corect, mai ales că în momentul de față avem peste 1.000 de ha de vie în judeţul Satu Mare“, a afirmat Ştef.

Președintele CJ l-a felicitat pe primar și pentru modul în care a schimbat fața comunei, fiind asfaltați 4,5 km de drum, la care se adaugă și asfaltarea drumului spre băi, din fondurile CJ.

Festivalul este Organizat de către Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Beltiug şi Asociaţia  Podgorenilor Sfântul Orban.

Redăm în continuare programul festivalului:

Prima zi:

16:45- Taraf Țigănesc Beltiug

17:00 -Dansuri germane – Corul German – Forumul German Satu Mare, Corul German – For. Germ. Tășnad

18:00- Petrică Mureșan

19:00- Nicolae Mureșan

19:40- Bertici Fiverek

20:30- Prima apariție a paradei de modă cu Gaby”s Models

20:40- Formația Sihell Ferry și Hena ( Ungaria)

21:50- A doua apariție a paradei de modă cu Gaby”s Models

22:00- Anna Lesko

22: 45- Bal în aer liber

00:00- Foc de Artificii

A doua zi:

14:00- Dansuri stil cabaret cu trupa de dansuri din Krzyzanowice ( Polonia)

15:00- Recital Nicolae Sabău

15:30- Concertul Fanfarei din Beltiug

16:00- Formația Inedit Satu Mare

17:00- Ansamblul folcloric” Ceatăra” din Carei- solista Ana Holdiș Pop

19:00- Desperado (Ungaria)

20:00- Insect Bogarak

21:00- Dancs Anamaria

22:00- Sava Negrean Brudașcu

23:00- Compact

 

Un comentariu

  1. Gill Răspunde

    Frumos festival, asteptam si la anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Drept la replică: Andreea Paul răspunde întrebărilor puse de Mircea Govor

Răspuns la întrebările PSD-istului Govor: „La Mircea” recidivează în păcat Preşedintele PSD Satu Mare „La Mircea” recidivează în păcat şi...

Închide