Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Deputatul Romeo Nicoară susţine introducerea votului prin corespondenţă şi întabularea gratuită a terenurilor

romeo nicoaraPreşedintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă principalele propuneri legislative care urmează să fie susţinute în această sesiune.

Una dintre cele mai important este inițiativa legislativă privind întabularea terenurilor agricole și forestiere. Iniţiativa ”Prima intabulare” va fi depusă din nou cu susținerea parlamentarilor PNL și PDL, după ce a fost respinsă pe 8 aprilie 2014 prin votul majorității controlate de PSD. Proiectul legislativ va permite facilitarea intabulării terenurilor agricole şi forestiere folosind cu prioritate resurse financiare din accesarea fondurilor europene aferente exercițiului bugetar 2014-2020. Sumele necesare vor putea fi suplimentate cu fonduri proprii ale Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau cu alte fonduri bugetare naționale. Proprietarii nu vor suporta niciun cost, nicio taxă sau nicio cheltuială, indiferent de natura lor.
Potrivit deputatului, în prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole.  

„Din păcate, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective. Adoptarea iniţiativei va rezolva un blocaj pe piaţa imobiliară pentru că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin, dar nu fac agricultură (poate le-au moştenit, sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat) vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii”, a spus Romeo Nicoară.

O altă iniţiativă legislativă susţinută de ACL este „Votul prin corespondență”

Problemele privind exercitarea votului de către românii din afara țării nu mai sunt de mult o surpriză. Cu toate acestea, la fiecare ciclu electoral, deputatul a constat cu ”surprindere” că românii de peste graniță nu își pot exercita dreptul constituțional de vot. Acest lucru nu se întâmplă datorită lipsei de interes a românilor din diasporă pentru bunul mers al țării, ci pentru că niciodată nu au fost asigurate condiții normale de exprimare a acestui drept.

„Am asistat în nenumărate rânduri la cozi interminabile, la ore în șir de așteptare în fața consulatelor, la certuri și indignare. Toate acestea pentru ca niște români, cu drepturi egale, să poată să își exprime opțiunea politică prin vot. Deși s-a vorbit foarte mult pe această temă, iar problema a fost semnalată în nenumărate rânduri, nu a existat niciodată o dezbatere publică reală din care să reiasă o soluție clară. Prin cuvinte precum fraudă, costuri ridicate, nesiguranță, problema a fost aruncată într-o zonă gri, undeva în expectativă, fără a se lua nici o măsură concretă”, a mai spus deputatul.

Calculele matematice prezentate arată că în momentul de faţă este imposibil ca toţi românii de peste hotare să voteze.

”În acest moment în afara granițelor țării trăiesc peste 3 milioane de români. La ultimele alegeri prezidențiale, au fost organizate, cu costuri imense aproximativ 300 de secții de vot în străinătate. Un calcul simplu ne arată că la fiecare secție de vot ar fi repartizați peste 10.000 de români, ceea ce înseamnă că în aceste secții ar trebui să voteze 12 alegători pe minut. Un vot la 5 secunde. Într-o țară democratică, nu trebuie să vorbim doar de asigurarea dreptului la vot, ceea ce prin calculele anterioare se demonstrează că nu se întâmplă, ci ar trebui să vorbim despre facilitarea și crearea condițiilor de exprimare politică. Nu putem să ne așteptăm la o prezență ridicată la urne,  dacă adăugăm în ecuație zeci sau chiar sute de km până la secția de vot, programul de la serviciu, lipsa banilor și în final orele petrecute în fața secției”, a mai adăugat Romeo Nicoară. 

Românii din diaspora sunt ambasadorii noștri peste tot în lume, iar opinia lor asupra bunului mers al țării ar

În opinia sa, votul prin corespondență trebuie să aibă  la bază câteva principii elementare: unicitatea votului, libera exprimare a votului, votul secret și transparența. Printr-o lege bine gândită, supusă dezbaterii publice, cu implicarea societății civile, toate aceste principii pot fi respectate, iar românii de pretutindeni vor putea vota.

2 comentarii

  1. vlad Răspunde

    topografii sunt scumpi, nu intabularea. aia sunt privati, deci nu le poti face nimic. lasa vrajeala ieftina.

  2. Fuctionar public Răspunde

    Cei din PDL care au taiat salariile si pensiile vin acum sa ne cerseasca voturile cred ca e momentul sa le dam o lectie (baietilor destepti din energie , pocaitilor ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.