Ultima actualizare: azi, 12:26

Totul despre sex

Îngrijirea pielii şi a părului

 ingrijire_tenAcneea

 Acneea poate aparea la orice varsta, dar de cele mai multe ori afecteaza persoane cu varste cuprinse intre 12-25 de ani. Daca te consolezi cu asa ceva, cosurile apar mai ales (si in forme mai grave) la baieti. Dar chiar si asa cel putin 80% dintre fete au la un moment dat cosuri. Este cea mai frecventa cauza pentru care adolescentele merg la doctor. Uneori pot fi niste simple bubite, dar intr-o forma mai grava, toata fata precum si spatele pot fi acoperite  de pustule mari si rosii. Nici nu e de mirare ca o fata care se confrunta cu  astfel de probleme sufera de depresii si incepe sa se izoleze de ceilalti.

Pielea este lubrefiata de o substanta uleioasa numita sebum. Sebumul este produs de galndele sebacee, aflate langa foliculii firelor de par. Fiecare glanda are o deschidere externa la suprafata pielii, numita por. In perioada adolescentei, nivelul ridicat de hormoni din corp (in special cel de testosteron), stimuleaza glandele sebacee, acestea producand cantitati mai mari de sebum, moriv pentru care pielea pare mai grasa. In plus, stratul de celule de la suprafata epidermei se ingroasa, iar numarul bacteriilor care traiesc pe piele creste.

Toate acestea pot duce la obturarea porilor, care se transforma  in cosuri cu varf al si negru (culoarea neagra este cauzata de pigmentii pielii, nu de murdarie). Glandele sebacee aflate sub piele se umfla si se pot infecta, ducand la aparitia cosurilor. Uneori pielea din jurul porului se inflameaza, aparand o umflatura sensibila la atingere. Exista si cazuri mai grave, cand pot aparea abcese care, odata vindecate, lasa urma de cicatrice.

 

Cauze posibile

In general este o adevarata loterie: unele fete au cosuri, altele au un ten de portelan. Totusi exista si factori care pot agrava acneaa:

–          stresul, creste nivelul testosteronului. Nivelul ridicat de testosteron este principalul motiv pentru care baietii au o acnee mai pronuntata decat fetele.

–          Unele pilule contraceptive pot agrava acneea

–          Acneea poate fi un semn  al unui dezechilibru hormonal cauzat de un polichist ovarian

–          Daca iti storci cosurile nu faci decat sa agravezi problemele

 

Tratamentul

 Pe adolescente le nemultumeste sa auda  ca este vorba “doar despre cateva cosuri”. Fetele vor sa nu mai aiba nici acnee, nici cicatrice, iar acest lucru este posibil daca urmezi tratamentul corect. In general, persoanele care au suferit de acnee trebuie sa urmeze tratamentul timp de cinci ani de zile, pentru a avea un ten curat. Cele mai multe femei nu mai au astfel de probleme dupa implinirea varstei de 20 de ani, dar exista si persoane care nu scapa de acnee ani de zile, sau la care cosurile reapar dupa mai mult timp. Din pacate, nu exista o reteta in general valabila. Va trebui sa  lasi timpul sa-si spuna cuvantul.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.