Ultima actualizare: ieri, 20:53
DRM
Locale

Apelul către liberali al candidatului la Președinția României, Călin Popescu Tăriceanu

calin popescu tariceanuDragi colegi liberali,

Mai sunt doar câteva zile până la ziua primului tur al alegerilor prezidențiale. Este evident pentru toată lumea că lupta pentru locul 2 se dă între mine și Klaus Iohannis. Nu este nici pe departe o luptă politică între două persoane, ci o luptă pentru viitoarea direcție pe care va merge România.

Cunoașteți cu toții că am avut relații inconsistente și, pe alocuri, tensionate cu Crin Antonescu. Asta nu mă împiedică să-l apreciez pentru recunoașterea greșelii de a-l fi promovat pe Klaus Iohannis în conducerea centrală a partidului și de a-l fi sprijinit involuntar să devină candidatul la președinție al PDL și nu al PNL. Când am demisionat din PNL, pentru a înființa un nou partid care să salvgardeze liberalismul în România, unii colegi m-au etichetat în mod nedrept, deoarece nu m-au înțeles în acel moment. Astăzi, aceiași colegi vin la mine sau își recunosc în public și regretă greșeala de a fi crezut în fuziunea cu PDL. În ciuda faptului că ”marele partid” se numește PNL, identitatea sa liberală a dispărut sub forța și presiunea planurilor și oamenilor lui Traian Băsescu care l-au slujit și îl slujesc permanent. Cu toate divergențele care ne despart, o spun deschis: Crin Antonescu s-ar fi bătut pentru PNL. Pe Klaus Iohannis acest ”detaliu” nu-l interesează. El este un veleitar fără ideologie, un ahtiat după funcții înalte. Când i s-au oferit funcții în Guvern alături de PSD, a acceptat fără rezerve, când i s-a oferit candidatura alături de Băsescu și echipa sa, a acceptat fără rezerve. În rarele sale apariții, am văzut cu toții cât de repede și cât de sârguincios a trecut de la tezele USL, la tezele și filozofia politică a lui Traian Băsescu și a PDL. Dumnevoastră, prieteni liberali, ați militat activ și ați votat pentru demiterea Președintelui României cu ocazia Referendumului din 2012. Dacă îl veți susține pe Iohannis, vă renegați de o manieră compromițătoare propriile convingeri, deveniți aliații lui Băsescu, dar mai cu seamă vă veți situa împotriva celor 7,4 milioane de români care și-au pus speranța în Dumneavoastră. PNL nu trebuie să ajungă pentru Klaus Iohannis un simplu instrument al parvenirii sale politice și pe scara socială, ci trebuie să rămână partidul pentru care au luptat și s-au sacrificat mulți liberali de-a lungul istoriei sale de 139 de ani.

O țară întreagă a constatat lipsa sa de pregătire și de experiență politică, dar și anumite faţete ale activității sale care pun serios sub semnul îndoielii integritatea și onestitatea sa și pe care nu a reușit să le explice opiniei publice de o manieră convingătoare.

Am spus-o și o repet cu toată convingerea: sunt singurul care-l poate învinge pe Ponta în turul 2. Liberalii merită să dea un  președinte al României, în condițiile în care Klaus Iohannis este orice, dar nu este liberal. Iar în ipoteza greu credibilă că Iohannis, admiratorul filosofiei politice a lui Traian Băsescu, ar câștiga în turul 2, atunci ne-am găsi într-o situație total inacceptabilă: perpetuarea regimului Băsescu. Este unul dintre motivele pentru care vă cer sprijinul în turul întâi, dar nu  singurul.

Ca și cum toate acestea n-ar fi fost suficiente, pe 18 noiembrie, deci, după turul 2 al alegerilor, ÎCCJ a programat verdictul final privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis. Scenariul ca să avem un președinte ales, declarat ulterior de Justiție în mod definitiv și irevocabil ca fiind incompatibil, ar fi nu doar o lovitură aplicată încercărilor de a curăța clasa politică, cât mai ales o sursă de haos, de instabilitate politică și un pretext pentru prelungirea mandatului lui Traian Băsescu.

Propaganda antiliberală, dirijată de la Cotroceni cu complicitatea interesată a lui Klaus Iohannis, încearcă să acrediteze ideea că mi-am depus candidatura pentru a-i netezi drumul spre Cotroceni lui Victor Ponta. Fals. Complet fals. Dezbaterile și lupta mea, în special după turul 1, vor demonstra fără echivoc diferențele programatice, de viziune și abordare între mine și candidatul PSD.  Pentru turul 1 al alegerilor, principalul meu obiectiv este eliminarea democratică din competiție a celor trei candidați aflați sub tutela politică a lui Traian Băsescu: Iohannis, Udrea și Macovei.

În calitate de prim ministru și de președinte al Senatului am acumulat o experiență politică pe care nu le regăsiți la niciun alt candidat, am demonstrat echilibru și înțelepciune în momentele dificile din războiul lui Traian Băsescu împotriva PNL, am adus Țara la un nivel de prosperitate unic după Revoluție.

Dragi colegi liberali, România trebuie să se refacă moral și instituțional după 10 ani de haos, arbitrar și dezbinare instituite și întreținute de Traian Băsescu. Pentru aceasta și pentru respectarea Constituției și a Legii România trebuie să aibă un președinte liberal.

Fac un apel la dumneavoastră să mă susțineți la votul din 2 noiembrie.

Călin Popescu Tăriceanu

Candidatul liberal la Președinția României

Sursa: PLR Satu Mare

6 comentarii

 1. radu Răspunde

  care liberali ma tradator imputit?aia care au plecat din pnl,impreuna cu tine,sa se faca pres in fata procurorului criminal?nu te supara,da ce incredere poti avea intr-o persoana care e la a 5-a nevasta?si alea sau saturat pe rand de el,daramite pnl-istii adevarati?sa-ti fie rusine gunoiule.noroc ca ai plecat din pnl si ai luat cu tine si jegurile .au ramas doar adevaratii pnl-isti.FELICITARI CELOR CARE NU AU CEDAT in fata gunoiului tradator.PNL-isti adevarati!!!

  • Satmarean Răspunde

   acl….nu ne mai insultati inteligenta ….chiar vreti sa-l votam pe Klaus? a intrat in partid pe usa din dos cu derogare,l-a inlaturat pe CRIN ANTONESCU , s-a aliat cu pedeleul(blaga ,boc si ceilalti mizerabili)si acum candideaza la casa nr 1 a Romaniei…acestea chiar ca sunt lucruri bine facute!!! (la mitinguri in preajma lui nu sunt decat oamenii lui base, cei care au trait bineeee!)

 2. sef Răspunde

  Șeful tradatorilor, traseistilor si celor lipsiti de moralitate și demnitate.RUȘINE!

 3. LIBERal Răspunde

  Tariceanule,ai distrus PNL!Meriti dispretul liberalilor, nu altceva. Te-ai inconjurat de naparci si ai format Partidul Traseistilor, PLR! Mai ai curaj sa faci asemenea apeluri?! Tu nu esti liberal, ci pesedist. Nimeni cu memorie nu uita cum te-ai dus cu jalba in protap la Ponta sa te bage in seama. Evident, Ponta te-a folosit, asa cum are obiceiul, si te-a facut sef la Senat, dorind ca prin acest gest sa te determine sa distrugi PNL. Din fericire, PNL a rezistat atacurilor furibunde, iar tu ti-ai aratat cu adevarat fata, cea de oportunist, nu de liberal.

 4. Reformatorul Răspunde

  Iohannis,un om al faptelor, nu al vorbelor goale, un om al promisiunilor onorate, nu al scandalurilor,un om care construieste, nu care distruge, un om ce crede in Romania lucrului bine facut, merita si trebuie sa fie presedintele Romaniei!

 5. Ioan Răspunde

  Tăriceanu-omul de gumă sau omul preș în fața PSD-ului, împreună cu șleahta lui Silaghi-Ștef!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Guvernul Ponta îi sprijină din fonduri europene pe români

Echipa lui Victor Ponta a ajuns astăzi la aproape 40% absorbție – creștere de 5 ori a gradului de absorbție,...

Închide