Ultima actualizare: azi, 21:24
Locale

Cresc amenzile rutiere. Cât vei plăti dacă nu porţi centură sau vorbeşti la mobil

descărcare (1)Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând din 1 ianuarie 2015, astfel încât cea mai mică sumă pe care o veți plăți pentru încălcarea Codului rutier va fi de 195 de lei, iar cea mai mare poate ajunge și la 1950 de lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Salariul minim pe economie creşte cu peste 8 % de la începutul anului viitor. Adică cel mai mic salariu brut va fi de 975 de lei. În bani, creşterea medie va fi de 75 de lei. Aşadar, punctul de amendă va creşte la 97,5 de lei de la 1 ianuarie 2015.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

clasa a II – a – 4 sau 5 puncte-amendă;

clasa a III – a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

clasa a IV- a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

Cât vei plăti în plus pentru amenzile de circulaţie date de polițiştii rutieri

De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranță vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 195 sau aproape 300 de lei de lei. Aceeaşi sancțiune este valabilă şi pentru:

– oprirea în loc nepermis;

– depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h;

– oprire neregulamentară

– circulaţia pe “interzis”.

Cu amenzi de 390 sau 487,5 lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte:

– staţionarea neregulamentară;

– depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h;

– pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sursa: www.capital.ro

Un comentariu

  1. Amendaonline Răspunde

    Pana recent, procesul de plata a unei amenzi de circulatie era foarte greoi, insa acum exista varianta online, mult mai rapida, mai eficienta si absolut gratuita. Deci soferii amendati in trafic, pot evita alergatura prin oras, statul la coada si birocratia romana: https://www.amenda-online.ro/de-ce-sa-faci-plata-amenzii-de-circulatie-online.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Primarul Dorel Coica invită partidele să-şi pună bannere electorale în oraş

Primarul Dorel Coica a lansat astăzi, într-o conferinţă de presă, o invitaţie la adresa partidelor să-şi depună cereri pentru amplasarea...

Închide