Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Cântărețul legendar, Joe Cocker a murit la vârsta de 70 de ani

jjjkkk_87623400Legenda muzicii rock şi blues, Joe Cocker a încetat din viaţă, luni, 22 decembrie 2014, la vârsta de 70 de ani. Cântăreţul britanic, al cărui nume oficial este John Robert Cocker, a decedat la vârsta de 70 de ani, din cauza complicaţiilor generate de un cancer pulmonar. Decesul a fost confirmat de echipa de impresariat a artistului.

John Robert “Joe” Cocker a fost un cântăreţ de rock şi de blues, care şi-a câştigat popularitatea în anii 1960 şi a rămas în memoria publicului graţie vocii sale răguşite, a mişcărilor sale spasmodice din timpul concertelor şi a coverurilor unor piese celebre, în special a unor cântece din repertoriul trupei The Beatles.

De asemenea, este deţinătorul mai multor premii prestigioase, inclusiv un premiu Grammy, obţinut în 1983, pentru cântecul “Where We Belong”, un duet cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc în topul american Billboard. Acelaşi cântec a fost recompensat şi cu premiul Oscar.

 Joe Cocker s-a născut pe 20 mai 1944 în Crookes, un orăşel din apropiere de Sheffield, într-o familie de funcţionari, unde a trăit până în jurul vârstei de 20 de ani. A adoptat numele de scenă “Joe” de la un joc din copilărie, denumit “Cowboy Joe”, sau, potrivit unor declaraţii ale membrilor familiei sale, de la numele unui spălător de geamuri din cartierul în care locuia.

A cântat în numeroase cluburi şi baruri din Sheffield în anii ’60, înainte de a dobândi statutul de star internaţional cu o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, “With A Little Help from my Friends”, care a ajuns pe primul loc în topul britanic în 1968.

În 1969, Joe Cocker a fost unul dintre artiştii invitaţi să susţină un recital în cadrul celebrului Festival Woodstock. A lansat 40 de albume şi a susţinut numeroase turnee în lumea întreagă. Cele mai cunoscute piese ale sale sunt “You Are So Beautiful”, “With a Little Help from my Friends”, “Unchaine My Heart” şi “You Can Leave Your Hat On”.

În 1993, a fost nominalizat la Brit Award la categoria “cel mai bun cântăreţ britanic”, iar în anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de Ofiţer, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

Anul trecut, şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, “Fire It Up”, lansat în 2012. A susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

Joe Cocker şi soţia lui, Pam, locuiau în Crowford, un oraş din statul american Colorado. Cei doi s-au căsătorit pe 11 octombrie 1987.

Sursa: www.romaniatv.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.