Ultima actualizare: azi, 18:57
Locale

UPDATE Fostul șef al Finanțelor Satu Mare, Mircea Ardelean, arestat pentru 30 de zile

Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean

UPDATE: Ioan Mircea Ardelean și Gheorghe Moiș au fost arestați. Tribunalul Bihor a dispus arestarea lor pentru 30 de zile.

Luni, ora 20:00 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a inculpaților:

ARDELEAN IOAN-MIRCEA, director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

MOIŞ GHEORGHE, administrator al unei societăţii comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. 

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2013, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins inculpatului Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea.

În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.
Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.
În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Moiș Gheorghe, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.
La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către inculpatul Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, inculpatul Moiș Gheorghe îi solicitase inculpatului Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Inculpatul Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro+75.000 lei) și a unor monede din metal galben(cu o valoare totală de aprox.37.000 euro), ridicate de la inculpatul Ardelean Ioan Mircea.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Satu Mare. 

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 15 decembrie 2014, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: DNA

34 comentarii

 1. Satmarean Răspunde

  Perfect! se pregătesc pentru mâine dimineața ora 6.00:
  -Mircea Govor vicepreședinte CJ pentru luare de mită in formă continuată, abuz in serviciu, înșelăciune, uz de fals, frauda la referendum, la alegeri locale 2012, parlamentare 2012, europarlamentare 2014 si recent la prezidențiale, vor iesi inclusiv si dosare mai vechi despre contrabanda cu alcoolul si altele mai stufoase. Prejudicii aduse bugetului local si de stat de ordinul milioanelor de euro
  -Adrian Stef președinte CJ SM pentru abuz in serviciu, conflict de interese penal prin atribuirea contractelor de pază pt grupul Folda Security, pentru atribuirea contractelor fără licitație firmelor “de casă” PLR, delapidare de fonduri la Spitalul Judetean, angajări fără diplome si competente la Aeroport, DGASPC si alte instituții subordonate, finanțarea ilegală a televiziunii TV1 Satu mare, prejudicii aduse bugetului județului Satu Mare de ordinul milioanelor de lei
  -Dorel Coica Costel Michel primar clovn al PSD, pentru prelungirea contractului cu Florisal, atribuirea contractelor de asfaltări fără licitație in cazul Sătmărel si Blvd Goga, conflict de interese penal prin cabinetul medical Dr Coica, abuz in serviciu si alte mișcări de iz penal. procesul cu ANI este pe rol, DNA a ridicat mai multe dosare de la Apaserv si Primarie însă multe dintre documente sunt semnate de Geniul Dan Babut Domuta. ghinion.
  -Ovidiu Silaghi, pentru deturnarea fondurilor destinate Aeroportului Baia Mare pentru Satu Mare, cazul Nelu Iordache si șpagă de 200.000 euro, etc

  Lista se va continua cu directorii de instituții care vor fi interogați de DNA si de alte organe competente. Crăciun Fericit!

 2. govor Răspunde

  acest mistretz nici sa fure nu stie :))))))))

  nu la invatat bine govor.

 3. nicu Răspunde

  Desigur o simpla coincidenta retinerea primului PSD-ist in SM are loc la putin timp dupa plecarea fostului sef al DNA ST Oradea M.Iancu

 4. Razvan Răspunde

  Mai Mircica, mai… nu te-ai putut rabda sa nu pui mana pe mita. Flamand penal ce esti.

 5. nicu Răspunde

  Faptul ca este un PSD-IST de frunte e confirmat de faptul ca ptr.GNV aceasta stire nu exista.Propagandisti de kkt!

 6. DINU Răspunde

  Bravooo !!! dar acum este bucuros cel ce nu a putut sa fure ?sau ne bucuram de o lege care a intrat in vigoare,ca toti astia la cravata care furau (legal),si intr-un sfarsit intra si D.N.A .ul sa-si faca treaba ,la caderea credibilitatii P.S.D. ului,ca astia au vandut tot ce sa putut,ieseau legal din toate incurcaturile. Dar lumea sa saturat de acest fenomen,sa vazut la alegerile prezidentiale, D.N.A. iti doresc spor la munca,si pe toti acesti hoti sa-i bagi acolo unde le este locul .

 7. politist Răspunde

  Urmează cercetarea directorilor aserviți politic, pentru abuz de putere, concursuri trucate, contracte cu firme de casă etc etc etc

 8. Szasz Lorand Răspunde

  Babasane, vine si dupa tine DIICOTUL. Te ia la Pachet cu Micul si cu Sandu !!!

  • nicu Răspunde

   Obsesia cu DIICOTul a pesedeilor e cel putin ciudata. Aceasta structura se ocupa cu traficul de persoane, contrabanda, terorism, mafie, spalare de bani. Pe Babasan il ia eventual parchetul judecatoriei ca nu are nici o functie. Oricum frica voastra fata de tanarul asta ii da multa valoare.

  • Sergiu Răspunde

   Bravo babasan.Nu te lasa intimidat de oameni ca si lorand asta care e speriat de viitorul sau.Nu stie cine il va mai plati pt minciunile sale dupa ce il aresteaza pe Govor.Problema e ca il ia si pe fiu, pe Govor jr…Oare ce va zice familia lui Govor cand din cauza lui va intra saracul de Razvan la inchisoare…

 9. dani Răspunde

  asteptam sa vedem tote fraudele facute de GOVOR cu asociatul lui de la TEHNICA SIST sume de sute de milioane de euro trebuie o data si o data sa se termine cu aceasta mafie la SATU MARE

 10. carmen Răspunde

  Acum o sa vina cu pretenții de șefe Melisa traseista sau Letitia parașută finanțiștilor?

 11. sandu Răspunde

  Dosarul zilei la Romania TV: Govor, Vlas, Tehnic Asist
  http:/…

 12. micul pulicul Răspunde

  acuma ok , au furat sa fie pedepsiti , dar ACESTI MIZERABILI OAMENI BABASAN SI MICUL credeti ca vor scapa??? nu STITI POATE , DAR BABASAN S-A IUBIT CU UN FOTBALIST DE LA U CLUJ , VOM REVENI

  • vasile_pop Răspunde

   Nu credeam niciodata ca un simplu posesor de Facebook il muciuieste in halu asta pe Govor. Defapt Govor e nimeni in drum.

 13. alava Răspunde

  Daca toti ‘retinutii” ar ajunge la parnaie, am avea nevoie de mii de inchisori.

 14. Băbășan Sergiu Lucian Răspunde

  Domnule Lorand Sasz,

  DIICOT-ul nu vine dupa NIMENI pt niste fabulatii.Dumeata iti dai seama ca daca era ceva adevarat in ceea ce scri din scaunul cara odata era ocupat cu mandrie de Valer Marian deja procurorii ma intrebau de sanatate?Dar, ce sa vezi, tot ii astept si ei nu apar.
  In schimb cu certitudine va spun ca dv. veti primi cat de curand o citatie.Stiti, asa cum se face intr-un stat de drept, trebuie sa dovediti ca ceea ce scrieti dv. este conform realitatii.Hotararea instantei care va spune clar ca dv ati participat defapt la un asasinat de imagine din pacate va va urmari toata viata dv de jurnalist.E pacat ca nu constientizati ca e o mare problema pt un jurnalist pierderea increderii cititorilor.Va veti da seama in timp ca v-ati vandut ieftin.
  Oricum pana cand decide instanta va urez toate cele bune si cat mai mult tus pt ca fitzuica dv. care poate duce mult mai mult de atat.Ne-a demonstrat asta dl V. Marian.

 15. Pedro Răspunde

  Băbășan Sergiu singurul din SATU Mare care are curaj sa se lupte cu baronul Govor!!!trebuie admirat omul asta!!pr curajul lui desi știa ca urmează un război urat cu publicații in ziarul șantajistului govor cu, cățelul lui Lorand basinosul!!!asta știe face gunoiul..șantaj,denigrare!!trebuie fugărit din orașul nostru!!da apropo..unde e govor ca nu’i mai vedem mutra aia !!bv Băbășan Sergiu!!

 16. Vasile Răspunde

  Bine Sergiu B!!!da pe ei!!ca si asa le tremura gacii pe ei cand ud numele tău!!sa STI ca sătmărenii te apreciază pt curajul tău!!si nu credem nimic din ce a relatat găina ăla d szas l.!!multi cunosc tactica lui govor..da e penibil!!satmarenii sunt cu tine!!esti vocea multor sătmăreni..

 17. Ghita Răspunde

  Revoluția Facebook!!!pe mama lor Comuniștii draq!!!afara cu toți din toate funcțiile publice!!!tineretul e viitorul!!!babasan te susținem!!!

 18. cocos Răspunde

  pedro, esti un mare cacat, cu sau fara govor, gunoiule…. !!!!!

 19. Pedro1 Răspunde

  Mai cocos psd’ist comunist boșorog, dai multe limbi la ochiu maro a baronului??!!:)))da incontinuare gunoi!

 20. politist Răspunde

  Dar ciudat e și DNAul, pe Ardelean îl arestează pentru o renovare de apartament dar nu îl arestează pe Ștef care de ani de zile de cînd tot are funcții la consiliu face tot felul de afaceri din banii statului, încheie contracte preferențial cu firme de partid, cu cei care-i dau banii înapoi, gen marele poet și scriitor absolventul facultății de mine și petrol. La devizele făcute de el o pîine costă 30 de lei! Poate a suflata-o cu aur, iar raportul auditului cu toate abuzurile si furturile făcute de el stă de ani de zile la Ștef pe birou. Prietenii știu de ce….

 21. dudi Răspunde

  da cine e pana la urma babasan asta de se agita unii sal bage in seama,de unde e ,cu se ocupa,am inteles ca de fapt el e de ani de zile plecat din sm.am citit ca pe unde trece goleste visteriile primariilor.deci cine e babasan????de ce vorbiti de el????un infractor??? asta a ajuns sm sa ajunga un amarat vai de capul lui sa fie subiect de discutie??

 22. rex dura Răspunde

  cred ca babasica asta e tipu de la investigatii de scrie de govor si porma tot el asi raspunde si se lauda cu ce a scris.un catalandru paduchios da flocos si tantos

 23. X Răspunde

  Dudi..bagă si tu limba adânc la mafiot!!a ajuns Satmarul vai de capul lui pe mâna baronilor!!nu ai ochi sa vezi?doar limba?!

 24. antal Răspunde

  rusine sa va fie postaci mancatori de rahat!!! voi altceva nu stiti numai sa aruncati cu acuzatii pe care nu le puteti dovedi

 25. Ani Răspunde

  Pe voi astia de il tot ridicati in slavi pe Babasan( tanarul asta care nu a demonstrat decat ca stie sa faca scandal si sa arunce cu gunoiae) cu cat va plateste CINEVA?

  • Cristi Răspunde

   Auzi Ani dar vrei sa il aplaud pe Govor sau Stef?Asta nu a avut niciodat o functie publica.E singurul politician de la noi care le spune verde in fata fara frica.Admir si apreciez asta

 26. cetateanul neturmentat Răspunde

  Cei care il lauda pe Babasan sunt asemenea lui: tepari, scandalagii si fara caracter. Noroc ca specimenele astea sunt destul de rare!

 27. ion Răspunde

  cetatene du-te la un 50 d votca..ti-l plateste baronul govor!papagal comunist ce esti!da pe ei sergiu..pe mama lor de comunisti!!

 28. cetateanul neturmentat Răspunde

  Eu nu ma imbat ca si tine, cu tot felul de babasini! Defapt, scandalagiul si teparul astade babashina, a ajuns la tomberonul istoriei, locul special al gunoaielor umane!

 29. robocop Răspunde

  Ne paste marele pericol de a promova lideri falsi, gen Nicoara Romeo sau Sergiu Babasan. Oare chiar asa jos am ajuns?

 30. sorin Răspunde

  Intr-adevat e cel mai mare pericol care paste stralucitorul Satmar: sa promovezi tineri ca Romeo Nicoara si Sergiu Babasan in loc sa promovam si sa ne prosternam in continuare la lideri AUTENTICI, ca Govor, Stef, Muresan, Coica, a caror teluri sunt doar sa-si umfle buzunarele , pentru ei si pentru urmasii lor inepti pe care trebuie sa-i hraneasca. Astia-s lideri autentici pentru satmareni, cetatenii cu cele mai mici venituri din tara. Astia suntem, asta meritam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.