Ultima actualizare: azi, 12:56
Locale

ISU Satu Mare a avut 5.200 de intervenții în 2014

bilant isu satu mare (9)Șeful ISU Satu Mare, col. Gheorghe Dan a prezentat astăzi bilanţul instituţiei pe anul 2015, în prezenţa preşedintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Eugeniu Avram, preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica șireprezentanţilor instituţiilor cu care coleaborează.

Conform bilanțului prezentat, în anul 2014, ISU Satu Mare a avut 5200 de intervenţii (în medie 14 intervenţii pe zi), din care:

 • 288 incendii, incendii de vegetaţie şi altele;
 • 4478 intervenţii S.M.U.R.D. (4312 ajutor medical de urgenţă, 32 descarcerări şi 134 asistenţă persoane);
 • 13 intervenţii de salvări de animale;
 • 108 întoarse din drum;
 • 100 intervenţii pentru asigurarea/supravegherea zonei de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă;
 • 49 alte situaţii de urgenţă (2 inundaţii, 15 fenomene meteorologice periculoase, 26 de asanări a teritoriului de elemente de muniţie, 1 intervenţie la accidente nucleare şi/sau urgent radiologice, 1 intervenţie pentru distrugerea elementelor de muniţie, 4 alte situaţii);
 • 62 deplasări fără intervenţie;
 • 75 alte intervenţii;
 • 26 alarme/alerte false;
 • 1 intervenţie pentru protecţia mediului.

Față de 2013, numărul intervențiilor a crescut cu peste 1.000. În total au fost asistate 4575 de persoane, cu 1010 persoane mai multe ca anul trecut.

Cauzele de incendiu se prezintă astfel: 31% flacără, 22% scurtcircuit electric, 19% efect termic, 14% jar sau scântei, 3% autoaprindere; câte 2% trăznet, scântei mecanice, explozie, efect termic curent electric, câte 1% reacţii chimice, frecare, alte surse.

Şeful ISU a prezentat şi gradul de înzestrare cu autospeciale al echipei operative, acesta fiind de doar 55%. Chiar dacă s-a reuşit achiziţionarea de noi autospeciale printr-un proiect european, pompierii mai au în dotare autospeciale vechi de 25-40 de ani, deşi durata de folosinţă recomandată este de până la 15 ani.

bilant isu satu mare (12)

Oficialitățile locale au asigurat conducerea ISU de tot sprijinul instituțiilor pe mai departe. Președintele CJ, Adrian Ștef, a spus că va sprijini la modul concret și mai departe ISU Someș Satu Mare, amintind de contribuția pe care Consiliul Județean a avut-o în proiectul de 12 milioane de euro prin care ISU a fost dotat cu autospeciale noi, iar prefectul Eugeniu Avram a mulțumit pompierilor pentru profesionalismul de care dau dovadă, dar le-a cerut totuși să organizeze mai multe simulări în acest an pentru ca eventualele deficiențe să fie înlăturate.

Un comentariu

 1. cris Răspunde

  ”GREII”din ISU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
O sută de paturi electrice, donate spitalelor din județ

O sută de paturi electrice vor fi donate sistemului de sănătate al județul Satu Mare de către o fundație româno...

Închide