Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Prima Casă. Veste bună pentru cei care vor să-și cumpere o locuință în 2015

descărcare (6)Guvernul va aloca in acest an pentru Prima Casa un plafon suplimentar de garantare in valoare de 2,5 miliarde de lei.

Guvernul a publicat vineri un proiect de Hotarare prin care se propune alocarea unui plafon suplimentar de garantare pentru anul 2015 in valoare de 2,5 miliarde de lei dar si posibilitatea utilizarii in anul 2015 a diferentei nealocate din plafonul alocat anului 2014 si a diferentei neutilizate pana la data de 31.12.2014 din sumele alocate din plafonul disponibil in anul 2014.

Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al FNGCIMM in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial.

Programul Prima casa a fost implementat la nivelul anului 2009, cand piata imobiliara era blocata din cauza bulei imobiliare in care intrase Romania. Este unul dintre putinele guvernamentale care a reusit sa miste creditarea bancara, cu toate masurile luate de BNR si de Guvern.

In prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.

Prin HG nr.5/2014 a fost alocat un plafon al garantiilor pentru anul 2014 care pot fi emise in valoare de 1.200 milioane lei. De asemenea, s-a stabilit ca din diferenta ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul general alocat in anul 2013 se pot emite garantii in anul 2014. La aceste alocari se adauga si diferenta nealocata si/sau ramasa neutilizata din plafonul de 500 milioane lei destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de ANL, care  poate fi utilizata pentru acordarea tuturor categoriilor de garantii in cadrul Programului.

Sursa: www.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.