Ultima actualizare: azi, 10:48

Locale

Bibliotecarii sătmăreni participă la prima întâlnire profesională din acest an

biblioteca-judeteanaBiblioteca Județeană Satu Mare și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Satu Mare, organizează vineri, 27 februarie, în Sala multimedia, cu începere de la ora 1000, primul eveniment profesional cu bibliotecarii din sistemul de biblioteci publice din județul Satu Mare.

Rețeaua de biblioteci publice sătmărene se compune dintr-o bibliotecă județeană, o bibliotecă municipală, patru biblioteci orășenești și 55 de biblioteci comunale. Din păcate, șapte biblioteci comunale nu au desfășurat activități specifice, posturile de bibliotecari fiind neocupate.

”Legea nr. 334/2002 acordă bibliotecilor de rang județean, printr-un articol special (art. 28, alin. b), rolul de a coordona activitățile bibliotecilor publice de pe raza județului, prin acțiuni specifice de îndrumare și evaluare dar și rolul de coordonator profesional pentru bibliotecarii din cadrul acestor biblioteci. Alături de emoțiile reîntâlnirii, aceste evenimente profesionale ne dau prilejul de a împărtăși bucuria reușitelor dintr-un an de activitate dar și ocazia de a analiza și îndrepta anumite lucruri și etape care nu și-au atins performanța dorită”, a declarat directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare,  Lacrima Camelia Istrăuan.

Respectând tradiția și uzanța profesională, prima ședință din an este rezervată statisticii de bibliotecă și rapoartelor activităților derulate în anul precedent de către bibliotecile publice sătmărene.

Alături de reprezentanții bibliotecilor publice, la acestă întâlnire va participa și un reprezentant al Direcției Județene de Statistică în vederea colectării unor informații și date importante și indispensabile pentru alcătuirea anuarelor statistice la nivel județean și național.

Datele și informațiile colectate de la colegii noștri din teritoriu se vor constitui în instrumente de lucru foarte utile pentru Direcția Județeană de Statistică dar și pentru comisiile de specialitate din cadrul asociației noastre profesionale. Pe baza acestor date, după centralizarea lor prealabilă, se stabilesc indicatori de performanță și norme minime de funcționare pentru fiecare tip de bibliotecă, în parte. De aceea acordăm o atenție sporită statisticii de bibliotecă., a declarat Paula Horotan, director adjunct.

Bibliotecile publice cu cea mai bună activitate vor fi răsplătite cu diplome de merit din partea Consiliului Județean Satu Mare, a Bibliotecii Județene Satu Mare și a asociației profesionale, în semn de recunoaștere și de stimulare a activităților derulate de către bibliotecrii publici în comunitățile din care provin.

Pe ordinea de zi este inclusă și prezentarea raportului de activitate al Bibliotecii Județene Satu Mare aferent anului 2014, obiectivele manageriale propuse pentru anul 2015, oferta programelor de formare profesională a bibliotecarilor, discuții și informări de natură organizatorică.

Sursa: Biblioteca Județeană Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.