Ultima actualizare: azi, 16:34
Locale

Caritas vrea să construiască un centru de bătrâni în Satu Mare

bilant Organizatia Caritas Satu Mare (8)Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare vrea să construiască un cămin de bătrâni în locul fostei secţii de psihiatrie de lângă Spitalul Vechi Satu Mare. Anul acesta organizaţia împlinește 25 de ani de activitate, de-a lungul timpului mii de persoane defavorizate din județul Satu Mare, copii cu dizabilități, rromi, familii nevoiașe și persoane vârstnice au fost sprijinite social și integrate în societate.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul general al organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, Dr. Lang Ladislau, împreună cu directorul executiv de conformitate, Huszti Monika, au prezentat bilanțul pe anul 2014 a organizației, care s-a arătat a fi unul foarte bogat în proiecte și activități sociale realizate și derulate în Satu Mare. Ca și obiectiv în anul 2015, conducerea organizației vrea să construiască un cămin de bătrâni și speră ca până în anul 2017 să fie realizat.

”Este o mare provocare, este o sarcină dată de episcopul romano-catolic, Schonberger, un proiect pentru un cămin de bătrâni în orașul Satu Mare. Este un proiect cu dimensiuni financiare crescute, aici o să avem asigurată finanțarea  pe componenta de infrastructură și de realizare a clădirii și a dotărilor, dar și asigurarea resurselor financiare de funcționare pentru următorii ani. Lucrăm la elaborarea unor modele de finanțare iar dacă merge totul bine îl pornim anul acesta ca și proiect, dar finalizarea se va întinde cel târziu până în anul 2017”, a declarat Dr. Lang Ladislau.

Totodată a mai anunțat că anul acesta va fi dată în folosință o instituție importantă  în Turulung, mai exact un nou centru educațional pentru copiii rromi, realizată cu sprijinul oferit financiar de către Elveția și Germania. Nu în ultimul rând, directorul a mai anunțat că anul acesta, în perioada 24- 26 septembrie, se vor aniversa cei 25 de ani de activitate ai organizației Caritas și se vor organiza diferite evenimente.

Referitor la activitatea derulată în anul 2014, dr. Lang Ladislau a declarat că au fost activi în patru domenii principale, acestea fiind problemele socio – educaționale privind copiii și tinerii străzii, problemele persoanelor cu dizabilități, probleme de suport și intervenție precum și probleme legate de persoanele în vârstă din Satu Mare.

În privința acestor probleme, organizația a derulat patru programe, în care au fost incluși copiii străzii, mai exact rromi, care au beneficiat de cursuri de alfabetizare, persoane cu dizabilități cărora li s-au oferit consiliere socială și de integrare în societate, familii nevoiașe care au beneficiat de ajutoare sociale, alimente și mâncare la Cantina Socială, precum și medicamente de la Farmacia Caritas. Un program a fost destinat persoanelor în vârstă, care au fost găzduiți în cămine de zi iar o parte au beneficiat de îngrijiri la domiciliu și au fost ajutați financiar în privința cheltuielilor.  

În anul 2014 Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a organizat o serie de evenimente cu scop caritabil în Satu Mare, acestea fiind: Maraton de solidaritate – ediția a 8-a, Ghiozdan plin cu zâmbete, „Un milion de stele”  în semn de solidaritate faţă de familiile nevoiașe în 4 localități, Zilele profesionale, O nouă grupă de alfabetizare, Târgul Moșului – ediția a 10-a și Târg de Crăciun – prima ediție. Ca urmare a acestor evenimente, mii de persoane din comunitatea sătmăreană au fost ajutate și sprijinite financiar.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Primarul şi prefectul, în vizită în Lvov

Primarul municipiului Satu Mare, dr. Coica Dorel, alături de prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram au efectuat în perioada...

Închide