Ultima actualizare: azi, 18:37
Locale

Petre Mureşan: Există suspiciuni rezonabile privind sifonarea banilor publici!

pnl satu mare 2Conducerea PNL Satu Mare a adus astăzi, într-o conferinţă de presă, acuzaţii grave la adresa conducerii Primăriei şi a Consiliului Judeţean, liderii formaţiunii fiind de părere că actualii conducători locali sunt lipsiţi de viziune şi risipesc banii publici.

Putem observa din păcate, proasta gestionare a banului public nu se pedepseşte în România. Se pedepseşte delapidarea, frauda, furtul, dar gestionarea proastă nu, şi cred că ar fi bine să se pedepsească. În Satu Mare, în timp ce sătmărenilor li se aruncă fărâmituri, deviza celor de la Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului este: totul pentru PSD şi acoliţii săi, nimic pentru sătmăreni! Putem spune că nu există o transparenţă suficientă în folosirea banului public. Există suspiciuni rezonabile privind sifonarea banilor publici. Aşa se foloseşte acum, toţi sunt arestaţi pentru că există suspiciuni rezonabile”, a spus Petre Mureşan.

Liderul PNL a amintit că un coleg de-al lor a solicitat conducerii Consiliului Judeţean un raport cu cheltuierea banilor publici dar nu a primit nimic, precizând că de multe ori aceşti bani ajung în alte buzunare decât acolo unde ar trebui.

Consilierul Cosmin Raţiu a dat exemple de “proastă administrare a banului public“, aducând în discuţie turnarea bitumului pe trotuare, lucru interzis în Uniunea Europeană, demolarea garajelor fără o strategie, inclusiv a celor cu autorizaţie, creşterea furturilor din autoturisme ca urmare a proastei activităţi a Poliţiei Locale, dar şi mizeria de pe şoselele din Satu Mare.

Am încercat să scoatem în evidenţă lipsa de strategie şi de viziune pe care dl. Coica a confirmat-o în aceşti trei ani de mandat vizavi de evoluţia pozitivă a nivelului calităţii vieţii în municipiul Satu Mare. Rolul unui primar ar fi să îmbunătăţească calitatea vieţii, a infrastructurii, a învăţământului, a reabilitării clădirilor, crearea de spaţii de joacă, crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori“, a spus Cosmin Raţiu.

Acesta a mai adăugat că pe raza municipiului s-ar fi putut face “realizări notabile” cu banii cheltuiţi de primar în diversele sale vizite, în China, Franţa sau Statele Unite ale Americii.

Citeam cum promovează Judeţul Satu Mare turismul: în Israel, cu zeci de mii de euro, au fost plecate o grămadă de amante de şefi de la Consiliul Judeţean, de prin instituţii. S-au dus cu un clop oşenesc şi o sticlă de pălincă. Asta e promovare? Asta e bătaie de joc. E risipă de bani publici”, a spus Mureşan.

Consilierul Adrian Albu a reamintit din nemulţumirile consilierilor locali discutate la şedinţa de joi, el fiind de părere că primarul ar trebui să se consulte cu aleşii locali la luarea unor decizii. El a catalogat drept aberant faptul că nici măcar un consilier local nu primeşte răspuns de la Primărie, la şase luni după ce a trimis o adresă oficială. Potrivit acestuia, în municipiul Satu Mare au venit anul trecut prin PNDL doar 500.000 de lei, bani care nu ajung nici măcar pentru studiul de fezabilitate la drumul Careiului.

16 comentarii

 1. cetatean Răspunde

  Domnule Ratiu cat a ti luat de la Sile Puscas dupa ce a ti votat in Consiliul Local prelungirea contractului cu Florisalul?De ce nu a ti votat impotriva ca nu v am auzit sa criticati Florisalul?

 2. cetatean Răspunde

  Cred ca Coica stie cel mai bine cat a fost spaga de la Florisal, el si consilierii lui au initiat proiectul de prelungire a contractului cu Florisalul fara o noua licitatie in 2013.
  Lumea spune ca Coica a luat spaga 400000 € la semnarea contractului .

  • clinica sf Pardon Răspunde

   E usor sa denigrezi pe cineva fara probe si dovezi in spatele anonimatului dar totusi Ratiu de ce a votat?

 3. claudiu Răspunde

  Mai ipocritule de MURESAN tu vorbesti de sifonarea banului public oare exista in judetulasta mai mare hot decit tine si GHILEA cine a ajuns sa dea lectii de moralitate

  • aceasi marie cu alta palarie Răspunde

   Muresan care a facut ze i de milioane de euro din bani publici vorbeste de suspiciuni?

 4. Viman Răspunde

  -suspiciuni rezonabile-?. Ma Petrica, ma, sa nu iti scapi DEX-ul pe picior

 5. aceasi marie cu alta palarie Răspunde

  Astăzi discutam despre ipocrizie. Boală grea, asemenea gripei aviare, ipocrizia politică este un virus care face ravagii printre aleşii noştri. Vom lua un exemplu nevinovat, tocmai de la Satu Mare, în persoana unui simplu consilier judeţean. Vom demonstra că această boală îi afectează deopotrivă pe miniştri, parlamentari sau şefi de partide, dar şi pe simpli executanţi de la baza partidelor.

  Petre Mureşan este şeful PDL Satu Mare, acolo unde se agaţă harta României în cui. A ajuns şef din întâmplare, după ce toţi profitorii locali ai guvernării PDL au plecat din partid şi s-au lipit ca ventuzele de PSD sau PNL. După cum am spus de atâtea ori, banii sunt adevărată ideologie a partidelor. În paranteză fie spus, deşi la prima vedere Satu Mare pare a fi un judeţ îndepărtat şi bătut de soartă, în care nu se întâmplă mai nimic, datele arată că aici se dau tunuri politice grele: cum ar fi un recent proiect de peste 150 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului. La Satu Mare converg interesele vicepremierului Liviu Dragnea cu cele ale şefului PSD pe Transilvania Ioan Rus. Nici preşedintele PDL Vasile Blaga nu este străin de zonă, mai ales că la graniţa judeţului cu Ucraina se află celebră vamă de la Halmeu.

  În acest context, şeful PDL de la satu Mare, Petrică Mureşan, nu putea fi tocmai profesor de politologie ci, evident, patron de firmă de construcţii, cum îi şade bine politicianului mioritic. La Satu Mare este o tradiţie ca politicienii să aibă companii în domeniul construcţiilor: familia deputatului PSD Ciocan are o asemenea firmă, familia Tantas de la PDL este şi ea o familie rodată în lucrări de construcţii, influenţii politicieni de la UDMR aşijderea. Ca orice politician constructor, portocaliul Petrică Mureşan face afaceri grele cu statul. O banalitate am spune sau mai degrabă un lucru cât se poate de firesc. Petrică însă are şi tupeu politic, pentru că săptămânal organizează conferinţe de presă în care plânge pe umerii oamenilor nenorociţi de guvernarea USL. Petrică pozează într-un om de afaceri de succes şi dă lecţii de anteprenoriat. Dacă nu ştii exact cu ce se ocupă, ai crede că face parte din echipa de profesori care a luat recent premiul Nobel pentru economie. Petrică explică în interviuri pentru presa locală cum a reuşit în afaceri: filozofia lui economică este foarte îmbârligată: omul spune cam aşa: “firma mea are ca punct de plecare ceea ce considerăm ca fiind cea mai importantă resursă de care dispunem: CLIENTUL”. Lăsăm deoparte limbajul de lemn şi deducem că pe Mureşan îl interesează clienţii: care în cazul lui sunt primăriile şi instituţiile publice.

  Ce mare om de afaceri trebuie să fii, când businessul tău este conectat aproape sută la sută la bugetul public? Când ai relaţii politice cu primarii unde câştigi contracte? Câţi dintre adevăraţii oameni de afaceri din România pot să se atingă de un contract cu statul dacă nu au conexiunile necesare? Asta se numeşte ipocrizie politică. Haideţi să vedem cifrele!

  În 2011, compania de construcţii Prodeximp – deţinută de şeful PDL Satu Mare – a avut o cifra de afaceri de doar 17 milioane de lei… Aproape toţi banii au venit din contracte cu statul. Specialitatea lui Mureşan sunt lucrările de canalizare şi introducere a reţelelor de apă în comunele din judeţele Maramures, Sălaj şi Satu Mare. În paralel, nu se dă în lături nici de la reparaţii de drumuri. Din 2007 până în 2012, conform datelor oficiale ale portalului e-achiziţii.ro, firma Prodeximp a încheiat 14 contracte cu statul, în valoare totală de 31 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Mureşan a prestat pentru primăriile Târna Mare, Dragu, Viile Satului, Odoreu, Vârfurile şi lista poate continuă. Deşi este teoretic în opoziţie, în luna februarie a acestui an, portocaliul a tapat peste 7 milioane de lei pentru lucrări de alimentare cu apă în comună Sărmăşag din judeţul Sălaj. În timp ce încasează banii de la stat, portocaliul face politică agresivă, el declară recent că “acest guvern secătuieşte ce i-a mai rămas poporului român” şi că guvernul are un număr mare de ministere şi ciolanul a fost împărţit de camarile politice”… Amuzant, de parcă Mureşan nu mănâncă şi el din ciolan, o bucată mai mică ce-i drept, dar tot papă şi guriţa lui ceva! Iar poporul, domnule Petrică, o fi el secătuit, dar asta se întâmplă şi pentru că dvs aţi supt bine din bugetul stătutului ! Ruşinică, domnule Petrică! În altă declaraţie, şeful PDL Satu Mare deplânge cu lacrimi de crocodil soarta ţăranilor: “Cred că Guvernul ar trebui să aducă lumină în casele oamenilor, să aducă asfaltul în bătătură, bunăstarea, apă-canal, pentru că avem cel mai oropsit popor din Europa. De fiecare dată când merg la sate, îmi vine să plâng”… Şi mie, când văd atâta ipocrizie! Evident, domnule Petrică, Guvernul trebuie să facă asfaltări şi canalizări, mai ales când aceste contracte sunt câştigate de firma ta! Ca să te poţi lăuda apoi că eşti mare om de afaceri! Pentru tupeul politic şi ipocrizie, îl propun pe domnul Petrică şef al comisiei de administraţie şi şmenuri cu bani publici din cadrul Partidului Democrat Liberal. Are mare potenţial şi partidul trebuie să investească în el !!

  • un vot Răspunde

   Fain articol! Foarte putin slefuit si parca il vad pe Silviu Manastire citindu-l la “Dosar de politician”! Inca odata felicitari!

 6. aceasi marie cu alta palarie Răspunde

  Şeful PDL Satu Mare, Petre Mureşan, deţine peste 60 % din acţiuni la Societatea de servicii de investiţii financiare „ Nova Invest“ Satu Mare şi peste 90% din pachetul de acţiuni la firma MPV & CO. În perioada1999- 2006 a deţinut şi pachetul majoritar, de 90 %, al fabricii de filatură şi ţesătorie SC Cetatea SA Târgu Neamţ, iar acum acesta este implicat şi în conducerea firmei SC Autonova SA Satu Mare şi SC Prodeximp SRL, firme la care controlează cel mai mare pachet de acţiuni.
  Şeful PDL- proaspăt în politică
  Şeful PDL Satu Mare, Petre Mureşan a preluat cârma partidului după fosta conducere locală ai guvernării PDL au plecat din partid şi s-au lipit ca ventuzele de PSD sau PNL. Şeful PDL de la Satu este patron de firmă de construcţii, cum îi şade bine politicianului mioritic. La Satu Mare este o tradiţie ca politicienii să aibă companii în domeniul construcţiilor: familia deputatului PSD Ciocan are o asemenea firmă, familia Ţânţaş de la PDL este şi ea o familie rodată în lucrări de construcţii, influenţii politicieni de la UDMR de asemenea. Ca orice politician constructor, portocaliul Petrică Mureşan face afaceri grele cu statul.
  Bani din contract cu statul

  În 2011, compania de construcţii Prodeximp, deţinută de şeful PDL Satu Mare, a avut o cifra de afaceri de 17 milioane de lei. Aproape toţi banii au venit din contracte cu statul. Specialitatea lui Mureşan sunt lucrările de canalizare şi introducere a reţelelor de apă în comunele din judeţele Maramures, Sălaj şi Satu Mare. În paralel, nu se dă în lături nici de la reparaţii de drumuri. Din 2007 până în 2012, conform datelor oficiale ale portalului e-achiziţii.ro, firma Prodeximp a încheiat 14 contracte cu statul, în valoare totală de 31 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Mureşan a prestat pentru primăriile Târna Mare, Dragu, Viile Satului, Odoreu, Vârfurile şi lista poate continuă. Deşi este teoretic în opoziţie, în luna februarie a acestui an, portocaliul a tapat peste 7 milioane de lei pentru lucrări de alimentare cu apă în comună Sărmăşag din judeţul Sălaj.
  Prima sa meserie- vopsitor auto
  Domnul Mureşan este specilizat în domeniul economic. În perioada 1970- 1978, şeful PDL Satu Mare a urmat Şcoala Generală din localitatea Vama, în următorii opt ani a frecventat orele Liceului Industrial Negreşti Oaş, iar din 1980 până în 1982 a urmat cursurile Grupului Şcolar Unio Satu Mare, ramura profesională. Diploma de bacalaureat a obţinut- o după finalizarea Liceului Teoretic „ Emil Racoviţa “ din Baia Mare. De asemenea, Petre Mureşan se poate mândri cu studii superioare efectuate la Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Ştiinţe Economice, obţinându- şi licenţa la management, apoi a urmat studiile post- universitare la aceeaşi facultate, obţinând diplomă de masterand la managementul şi administrarea afacerilor, după care se pare că a hotărât să schimbe domeniul. Şeful PDL a obţinut o a doua dimploma de masterand, în 2008, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“, Satu Mare, la drept administrativ.
  În ceea ce priveşte experienţa profesională, acesta a început la Cooperativa „Constructorul“ din Reşiţa, activând ca şi vopsitor industrial, apoi a preluat coordonarea lucrărilor de construcţii la I.J.P.P Caraş- Severin. Din 1992 şi până în 1993 a preluat funcţia de administrator la SC Simur SRL din Reşiţa, după care s-a stabilit în SUA, pentru diverse activităţi. S-a reîntors în 2008, când a intrat în Consiliulul de Administraţie al societăţii Autonova. Din 2003 şi până în present, acesta este administratorul unic al societăţii SC MPV& CO, care se ocupă cu închirierea bunurilor imobliare proprii şi concomitent, din 1996 şi până acum este şi directorul general al firmei Prodeximp, având obiectul de actvitate lucrările în domeniul construcţiilor.

 7. topograf neautorizat? Răspunde

  Domnule Muresan este adevarat ca aveti trei case pe Paulestiului de 5000 m patrati suprafata utila?Cat zece blocuri din micro 16?

 8. cetatean suspicios Răspunde

  Totusi eu nu inteleg Ratiu cel cinstit de ce a votat?

  • marius Răspunde

   citi dintre dumneavoastra aveti norocul sa vindeti 5 ar de teren cu 100 mi euo ,numai domnul RATIU tie sa vinda asa ceva lui SILE PUSCAS asta e adevaratul motiv

 9. marius Răspunde

  Sunt Babasan S , Ratiu mi-a vandut si mie 3 arii de teren cu 120000 de € si acuma imi fac o celula pe acel teren sa o impart cu Coica.

 10. compasionand Răspunde

  Adi, nu ti-e jena ma sa stai langa astia?

 11. compensand prostia Răspunde

  Da oare unde ai vrea sa stea Adi? linga gelatul Siszko sau karateka Adisor puisor (care paste in umbra lui Govoras)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.