Ultima actualizare: azi, 17:33
Locale

Incendierea maşinilor româneşti ia amploare. «Carabinierii spun că au luat foc singure»

m2Bilanţul a ajuns la 9 maşini cu număr românesc incendiate în cartierul Borghesiana de la periferia Romei. Toate sunt maşini cu număr de Satu Mare, ceea ce este o indicaţie extrem de importantă că nu este vorba de incendieri accidentale, aşa cum spun, deocamdată, forţele de ordine.

Totul a început în noaptea dintre 28 februarie şi 1 martie, când cinci maşini cu număr românesc din Borghesiana au luat foc în acelaşi timp, în jurul orei 4 dimineaţa. Între acele maşini se afla şi una cu număr de înmatriculare italian: acea maşină nu a luat foc.

Proprietarii maşinilor distruse sunt muncitori şi susţin că nu au fost niciodată ameninţaţi. Metoda de incendiere a fost aceeaşi: capota stropită cu lichid inflamabil şi apoi aprinsă, pentru ca incendiul să pară consecinţa unui scurt circuit de la motor.

În noaptea dintre 7 şi 8 martie au luat foc alte patru maşini, toate cu număr de Satu Mare, în aceeaşi zonă, dar nu pe aceeaşi stradă.

Costel Ciobanu, de la asociaţia “Emigrantul”, care a fost la faţa locului, a spus că proprietarii maşinilor arse sunt persoane liniştite, muncitoare, care nu au creat niciodată probleme. “S-a întâmplat în apropiere de o piaţă din Borghesiana unde se adunau românii la un bar, pentru a merge la muncă. Cele 9 maşini au fost incendiate în trei reprize. Pagubele sunt de zeci de mii de euro, pentru că erau maşini destul de bune. Oamenii s-au plâns că autorităţile nu fac nimic. Au fost la carabinieri şi li s-a spus că din punctul lor de vedere, cazul este închis. Incendierile au fost accidentale. Eu cred că în viitorul apropiat acolo vor fi probleme, spiritele sunt foarte încinse, şi în rândul românilor, şi în rândul italienilor.”, spune Costel Ciobanu.

m1

Ştefan Kandaluţa, de la aceeaşi asociaţie, a luat legătura cu românii care au avut de suferit. El ne-a relatat despre declaraţia unei persoane care susţine că a asistat la momentul ultimului atac: “A fost cineva care a văzut ce s-a întâmplat. Au sosit două maşini, la ambele capete ale străzii, şi au blocat strada, una într-o parte, alta în cealalată. Apoi au dat foc la maşini, după care au plecat. Sunt maşini bune, din ultimele patru incendiate, una dintre ele este un Audi A6 din 2006, pe care au dat în urmă cu doi ani 16.000 de euro. Celelalte sunt un Audi A6 din 2002, un Mercedes Classe A, un BMW din 2002. Nu sunt maşini să ia foc singure. Dar Poliţia a spus că incendiile au fost provocate de scurt circuite. Asta a fost constatarea pompierilor, spun românii cu care am vorbit. Îi ştiu pe mulţi dintre ei, sunt oameni muncitori, nu au treabă cu acţiuni ilegale, merg la muncă şi îşi văd de treabă.

m3

Acum le este frică, de fapt sunt cam terorizaţi. Unii au copii la şcoală, şi le povestesc copiii că sunt apostrofaţi de colegii italieni, care le spun să meargă în ţara lor. Este îngrijorată toată lumea. Iar de la poliţie nu vine niciun răspuns. Oamenii au fost să întrebe şi nu au primit niciun răspuns, li s-a spus că maşinile au luat foc singure, de la scurt-circuit. Sperăm ca ancheta să se facă aşa cum trebuie, iar poliţia să informeze familiile cu privire la mersul anchetei. Dacă nu, noi vom organiza o manifestaţie publică de protest. Este o situaţie tensionată.”, ne-a declarat Ştefan Kandaluţa.

m4

La faţa locului, duminică 8 martie a fost prezent şi deputatul Aurelian Mihai (ales în diaspora cu PP-DD, trecut la PNL), care s-a interesat de caz. Aurelian Mihai a declarat: ”E îngrijorător ceea ce se întâmplă. E vorba despre două familii din Satu Mare, oameni liniștiți și la locul lor care își văd de serviciul lor și care pățesc astfel de necazuri. Eu sunt la fața locului. E a noua mașină arsă și ceea ce se întâmplă e inacceptabil.

Au fost depuse plângeri și Carabinierii cercetează aceste lucruri și sper să ducă ancheta până la capăt. În caz contrar, statul român trebuie să acționeze altfel. Oamenilor le e frică și ne-au cerut ajutorul. Am sesizat și MAE și Ambasada României la Roma și voi cere măsuri împotriva acestui partid xenofob, Liga Nordului, atât la București, cât și la Bruxelles”.

m6

După primele incidente, din 1 Martie, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Roma, s-a autosesizat şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale atât pe lângă comandamentul de pompieri din Roma, cât şi pe lângă comandamentul central al carabinierilor din Roma, în vederea obţinerii de informaţii oficiale referitor la circumstanţele producerii incidentului şi a identităţii deținătorilor autovehiculelor incendiate.

După al doilea val de incendieri, MAE a anunţat că menţine în permanenţă legătura cu autorităţile locale competente pentru investigarea acestor cazuri. MAE îşi exprimă speranţa că aceste investigaţii vor fi finalizate în cel mai scurt timp, iar autorii vor suferi neîntârziat rigorile legii, mai ales având în vedere suspiciunile de xenofobie în săvârşirea acestor fapte, ceea ce este complet inacceptabil, precum şi caracterul lor recurent.

 

8 comentarii

 1. Norick Răspunde

  ” În caz contrar, statul român trebuie să acționeze altfel. ” Si totusi cum ? Ne suparam si venim cu totii acasa… 😀

 2. penibiliceanu Răspunde

  Sa vina acasa ca si-au ales presedinte.

 3. deejay 01 Răspunde

  BRAVO italienilor. Carati-va acasa ca nimeni nu va suporta si nu mai furati si faceti smecherii in toata lumea. Nimeni nu va iubeste. Si inca va mirati cand toata lumea va cunoaste deja si nu va accepta 😛 :))))))

 4. rrvn Răspunde

  Draga cretinule (deejay) as vrea sa vad reactia de pe fata ta cand ti-ai vedea masina asa. Bravo italienilor ? Du-te-n **** mea in italia daca ii admiri asa tare.

 5. reflector Răspunde

  nu suntem respectati nici in tara nici in strainatate.

 6. aureliano Răspunde

  da, drumurile noastre toate sunt de calitate superioara. ce mai ca la noi la nimeni.!

 7. dan Răspunde

  Face-ti comentarii aiurea fara sa stiti nimic as vrea sa va informez ca pe strazile
  Italiei circula masini cu numar romanesc proprietarii fiind rezidenti in it.majoritatea cu asigurari din alea, masini inmatriculate in bulg. fara proprietari si asta produce un fel de haos.lucrul asta nu justifica incendierea masinilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Centrul Cultural G.M. Zamfirescu: Spectacol de teatru şi concert folk

 Joi, 12 martie 2015 de la ora 17.00 trupa Arttis (trupa de pantomimă, muzică şi umor – Radoo Mama Company)...

Închide