Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Măsuri pentru prevenirea incendiilor de vegetație

images (8)Având în vedere că în perioada de primăvară au loc o serie de incendii de vegetaţie care pot să afecteze atât bunurile, mediul cât şi vieţile omeneşti Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte câteva reguli ce trebuie avute în vedere în această perioadă.

•             Este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase cu excepţia intervenţiei pentru prevenirea răspândirii unor boli sau a dăunătorilor care afectează culturile (dacă există documente care să ateste acest lucru).

•             Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile în gospodăriile cetăţeneşti se face în locuri special amenajate cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.

•             Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

•             Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.

•             Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

•             Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

•             În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

–  amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

În cazul incendiilor produse la locuinţe, păduri sau plantaţii, persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea acestora, au obligaţia să anunţe evenimentul la Dispeceratul unic de urgenţă, telefon 112 şi să ia măsuri, după posibilităţi, pentru limitarea şi stingerea incendiului.

Primar al municipiului Satu Mare, Dr. Coica Costel Dorel

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.