Ingrediente pentru blat:
– 6 albusuri
– 180g zahar
– 100g mac
– 80g faina
– 3 linguri nuca de cocos
– 1/2 pliculet praf de copt
– un praf de sare
Incingem cuptorul la 180°C, ungem cu unt si tapetam cu faina o tava dde 28×35 cm. Apoi batem albusurile spuma, mai intai cu un praf de sare, apoi, adaugam incet incet zaharul, cate 2 linguri o data si amestecam cu mixerul la viteza mare pana avem o spuma lucioasa, care nu cade din bol daca il intoarcem cu capul in jos. De aici continuam cu spatula si adaugam restul ingredientelor, amestecand cu spatula de sus in jos, incercand sa nu scoatem aerul din compozitie. Turnam apoi totul in tava pe care am pregatit-o, nivelam cu spatula si dam la cuptor 20 min sau pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca de tot inainte de a pune crema.
Ingrediente pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 180g zahar tos
– 3 linguri cu varf de amidon
– 250ml lapte
– 200g unt moale (unt gras)
– 1/2 baton vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie
Amestecam cu mixerul la viteza mare galbenusurile si zaharul tos, pana avem o crema groasa, ca o alifie. Adaugam laptele caldut, in care am desfacut amidonul (trebuie sa amestecati bine cu telul, ca sa nu fie cocoloase si abia apoi turnati laptele peste galbenusuri). Punem vanilia si amestecam, apoi punem toata compozitia intr-un bol termorzistent, pe care il asezam peste o oala cu apa si punem totul pe foc. Amestecam la foc mic pana crema se ingroasa ca o budinca. Tragem de pe foc si lasam sa se raceasca, panand peste vas o folie alimentara, ca sa nu faca scoarta.
Separat, spumam untul impreuna cu 2 linguri de zahar, apoi adaugam crema, care e musai sa fie complet rece. Amestecam tot, turnam crema peste blatul rece, nivelam cu spatula si lasam o ora la frigider pana crema e bine legata.
Ingrediente pentru sirop si stratul de biscuiti:
– 300g biscuiti
– 200g zahar tos
– 100ml apa
Intr-o craticioara cu fund dublu, punem zaharul si il tinem la foc mic pana incepe sa se caramelizeze si este auriu/maroniu. Nu lasati zaharul sa se arda, amestecati tot timpul, pentru ca altfel, siropul va fi foarte amar. Cand zaharul e caramelizat, tragem craticioara de pe foc, turnam apa (nu va speriata daca zaharul se strange si se intareste, isi revine cand il punem din nou pe foc) si punem din nou pe foc, amestecand pama zaharul e topit si siropul e gata. Trecem biscuitii prin sirop si ii asezam peste stratul de crema. Daca siropul e caldut, tineti biscuitii mai putin, daca e rece, puteti sa ii tineti mai mult, depinde de cat dee insiropata vreti sa fie prajitura.
La final, nu ramane decat sa facem glazura, pentru care avem nevoie de 200g ciocolata cu lapte sau amaruie, in functie de preferintele voastre, 100ml frisca lichida, 100g unt si o lingura de miere. Le punem toate intr-o craticioara, amestecand la foc mic pana ciocolata e topita si toate ingredientele sunt amestecate si avem o glazura lucioasa, pe care o turnam peste stratul de biscuiti si o nivelam cu spatula.
Prajitura este cu atat mai buna cu cat sta mai mult timp sa se aseze straturile, asa ca va sugerez sa o dati la rece peste noapte. Este absolut delicioasa, mai ales daca folositi baton de vanilie si nu esenta de vanilie.
Sursa: teoskitchen.ro