Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Primarii reclamă costurile foarte ridicate cu amenajările pastorale

Prefectura, instruire primari (27)Prefectul Eugeniu Avram i-a convocat astăzi la o şedinţă pe primari şi pe reprezentanţii primăriilor responsabili cu fondul funciar pentru a discuta unele aspecte şi a le clarifica în măsura posibilităţilor.

Edilii s-au plâns că întâmpină unele probleme, mulţi dintre ei ar dori să rezolve restituirea proprietăţilor prin metode cât mai simple, dar prefectul le-a atras atenţia că trebuie respectate toate legile cu privire la acest lucru. Acolo unde a fost cazul, şeful serviciului juridic, Cosmin Dorle, a trasat sarcini clare.

Un punct foarte dezbătut, care a stârnit revolta primarilor a fost apariția noilor reglementări cu privire la amenajarea pășunilor comunale, denumite acum amenajamente pastorale.

Conform noii legi, amenajamentele pastorale trebuie să aibă documentație cadastrală clară, să aibă efectuate studii ale solului, ale florei.

Primarii s-au plâns că amenajarea unui astfel de amenajament pe lângă faptul că presupune timp foarte lung, înseamnă şi cheltuieli foarte mari pe care unele administraţii nu şi le pot permite. Astfel, pentru amenajarea păşunii din Halmeu, singura firmă care este autorizată pe astfel de lucrări a solicitat 18.000 de euro, iar pentru păşunea din Craidorolț o sumă de aproximativ 30.000 de euro.

Angajaţii firmei au spus că sumele necesare diferă de la comună la comună, acestea putând ajunge şi la 3.000 de euro/100 ha, dacă nu este realizată documentaţia cadastrală.

Primarul comunei Batarci, Vasile Toma, a menţionat faptul că şefii instituţiiilor judeţene din jurul prefectului nu sunt pregătiţi pe această temă din moment ce nu pot oferi informaţii clare despre acest subiect, el propunând ca aceste studii necesare să fie realizate de către instituţii ale statului, precum Oficiul de Studii Pedoclimatice, sau Direcţia Agricolă, care oricum nu are prea multe atribuţii.

Prefectul a subliniat că s-a creat un grup de lucru la nivel judeţean tocmai pentru a clarifica unele aspecte, pentru a-i sensibiliza pe primari cu privire la responsabilitățile ce le revin dar și pentru a transmite mai departe la București problemele din teritoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.