Ultima actualizare: azi, 14:43
Locale

Romeo Nicoară cere autorităților să se implice în cazurile de xenofobie împotriva românilor din Italia

romeo nicoaraÎn calitate de membru al Parlamentului României, dar mai ales de sătmărean, doresc să transmit un mesaj de susținere și, în numele Partidului Național Liberal, să îmi ofer sprijinul pentru toți românii care locuiesc în străinătate, în special pentru cei din Roma, victime ale unor acțiuni xenofobe îndreptate recent împotriva comunității de români din Italia.

Partidul Național Liberal este singurul partid din România care s-a implicat direct în lămurirea faptelor xenofobe săvârşite la Roma de autori necunoscuţi. Prin intermediul colegului nostru parlamentar, deputatul Aurelian Mihai, am luat legătura cu o parte a românilor ale căror mașini au fost incendiate. În total, de la 1 martie şi până acum, este vorba despre nouă mașini cu plăcuțe de înmatriculare românești, cu numere de Satu Mare. Ultimul incident a avut loc duminica trecută, când a fost incendiat un autoturism aparținând tot unui cetăţean român din Satu Mare, mai exact. Este vorba despre Ioan Ciorbă, un tânăr de 24 de ani, angajat în Italia cu acte în regulă și a cărui soție este însărcinată, ambii fiind bine integrați în comunitate. Mai mult, nici unul dintre ei nu a avut niciodată probleme cu legea, fiind cunoscuţi ca o familie de tineri liniştiţi, plecaţi în Italia, la fel ca alte zeci de mii de sătmăreni, doar pentru a-şi asigura un trai mai bun, muncind cinstit.

Familia Ciorbă nu este singura afectată de acţiunile xenofobe din Italia, majoritatea celor ale căror maşini au fost incendiate fiind români plecaţi din Satu Mare, din localităţi precum Bătarci sau Turţ. Situaţia este extrem de tensionată în comunitatea de români din Roma, care se teme de un nou atac, de noi incendieri şi chiar de acţiuni violente.

Fac un apel atât către autorităţile de la Bucureşti, cât şi către cele de la Roma, pentru o implicare urgentă şi eficientă pentru soluţionarea anchetelor poliţiei italiene în cazurile maşinilor româneşti incendiate. Din discuţiile avute de membrii PNL cu reprezentanţi ai Diasporei, proprietarii autoturismelor distruse au fost înştiinţaţi, informal, de către poliţia locală, că respectivele cazuri vor fi închise rapid după investigaţii superficiale, ce nu au drept scop găsirea şi pedepsirea vinovaţilor. Mai grav, autorităţile italiene au insinuat că ar fi vorba de maşini care au luat foc accidental, din cauza unor defecţiuni tehnice.

Apelând la instrumentele parlamentare de care dispun în calitatea mea de deputat, îl voi interpela atât pe domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, cât şi pe domnul Vicepremier Gabriel Oprea, Ministru al Afacerilor Interne. Ambii reprezentanţi ai Guvernului Ponta au în subordine departamente interne şi externe care se pot implica, la cel mai înalt nivel, în rezolvarea situaţiei de la Roma.

Românii noştri, fie că sunt din Satu Mare sau din orice alt judeţ, trebuie să beneficieze de protecţia drepturilor lor cetăţeneşti în comunitatea europeană, de dreptul lor la siguranţă şi dreptul la proprietate.

Alături de comunitatea de români din Italia, solicit o acţiune guvernamentală care nu doar să dezaprobe mişcarea xenofobă, dar să se implice, cu specialişti români, în rezolvarea rapidă a investigaţiilor derulate de autorităţile italiene.

 

Romeo Nicoară

Deputat al Partidului Naţional Liberal

5 comentarii

 1. satmarean 2015 Răspunde

  Foarte bine! Aprecierile noastre domnule Deputat, dar este trist ca dupa atatea zile Min.de externe nu a avut timp pt. asa ceva! De aceea apreciez si mai mult initiativa dvs.! Felicitari!

 2. Alunita Răspunde

  Spiritul civic si implicarea politicienilor adevarati este necesara. Sa nu ne fie rusine ca suntem romani, si sa fim protejati asa cum sunt nemtii, etc.

 3. Alunita Răspunde

  Satu mare cel mai frumos si sigur si curat oras din nv tarii.

 4. petrica Răspunde

  Taci ma ca faci curent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.