Ultima actualizare: azi, 21:54
Locale

Deputatul Kereskenyi interpelează Ministerul Transporturilor după moartea Paulei Raţ!

kereskenyi gaborDeputatul Kereskenyi Gabor a adresat astăzi o întrebare ministruui Transporturlor, Ioan Rus, referitoare la alveolele de pe DN 19 Satu Mare – Oradea, după ce au avut loc mai multe accident, ultimul fiind soldat cu moartea interpretei Paula Raţ.
Redăm în continuare interpelarea:

Întrebare

Către: Ministerul Transporturilor

           În atenţia Domnului ministru IOAN RUS

De la: deputat KERESKÉNYI Gábor – Circumscripţia 32, Satu Mare

Obiectul întrebării: – Alveolele de pe DN 19 Satu Mare – Oradea.

Au trecut mai bine de trei ani de când, prin intermediul mai multor parlamentari din Satu Mare și Bihor, Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale i-a fost semnalat pericolul reprezentat de alveolele de delimitare şi calmare a traficului. Un element care ar trebui să asigure siguranța șoferilor care circulă pe drumurile naționale a devenit un pericol pentru viața participanților la trafic.
Ultimul accident grav, soldat cu moartea unei tinere de doar 23 de ani, a avut loc recent în localitatea Avram Iancu, județul Bihor.
Alveolele de delimitare a intrării și ieșirii din localități, inspirate de elementele similare existente în multe țări europene, au rolul de a obliga șoferii să decelereze la intrarea în localități și să adapteze viteza la limita legală și de siguranță impusă pe acel segment de traseu. Din păcate, insulele de beton de pe drumurile naționale românești nu au fost realizate la standardele europene. Spre deosebire de construcțiile de acest gen pe care le-am văzut îndeosebi în Ungaria, cele executate între Oradea și Satu Mare sunt complet originale.
Ideea de protecție a pietonilor și a șoferilor prin obligarea eficientă a acestora din urmă la frânare s-a dus pe apa sâmbetei, constructorii drumului reținând doar forma, adică necesitatea de a lărgi șoseaua la limita localității și au neglijat fondul. De aici au rezultat o dublă deviere a șoselei pe ambele sensuri de mers, și o curbură mai lentă a devierii, care nu își mai face treaba, adică nu mai impune decelerarea. În vreme ce intrarea în localitate nu se face la o viteză micșorată, ieșirea relaxată din localitate este și ea periclitată, de vreme ce șoferii nu pot să treacă la o viteză convenabilă de croazieră până când nu ies din alveolă.
Mai mult, și bordurile de delimitare a alveolelor reprezintă o problemă. Multe dintre ele au fost puse prea drept și au fost construite la o înălțime de aproximativ 15-20 de centimetri. Practic, în cazul unui impact, mașina are cele mai mari șanse să se răstoarne. 

Respectă aceste alveole normele europene și cine are obligația verificării acestei realități?

Domnule ministru, ce măsuri aveți în vedere pentru remedierea problemelor sesizate?

 Solicit răspuns în scris şi oral. 
Data: 29.04.2015 

11 comentarii

 1. Bálint Răspunde

  Na végre!! Asteptam raspunsul…

 2. Fuctionar public Răspunde

  Asi avea o intrebare la Kereskenyi Gabor, sa o intrebe pe colega lui de partid Elisabeta Bekessy, cu ce bani isi renoveaza casa de pe str. Ioan Slavici.!!!!!!!!!!!!!!Din plicurile verzi de la SC FLORISAL SA cumva!!!!!!

 3. Stefan Claudiu Tamas Răspunde

  Condoleante si respect familiei indoliate , iar domnului deputat Gabor Kereskenyi o intrebare ; Daca ministerul era condus de UDMR mai avea aceeasta intrebare ???

 4. Supermanul Răspunde

  Alveolele is perfecti!! tu in zona respectiva trebuie sa circuli cu 50 km/h
  Daca nu si esti tembel? pac acident moarte etc.

  Masine se cnduce nu cu piciorul si cu cap-ul

  Daca toti soferi care au facut accident la alveolele respective ar fi avut maxim 50 km/h nu ar fi facut nici un accident!!!

  • Norick Răspunde

   Binye zici @Supermanule ! Ce conduci? Bicicleta ,sau trotineta ? 😀
   I-ti recomand , sa citesti inca o data articolul,dar de data asta mai incet… 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.