Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

Tânărul regizor Radu Sabou, premiat de Consiliul Județean. Vezi filmul câștigător

Radu Sabou (24)Sătmăreanul Radu Ştefan Sabou, cel care a câştigat locul I la Festivalul internaţional de film pentru copii „Youth Cinefest” cu scurt metrajul „Casa unde începe drumul” a fost premiat astăzi de către preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. Pe lângă diploma de excelenţă, elevul de la Colegiul Mihai Eminescu a primit şi un premiu în bani.

Preşedintele Adrian Ştef a spus că elevul a dat un bun exemplu de promovare a judeţului Satu Mare, el participând la concurs din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Mă simt emoţionat că un tânăr a reuşit să dea un exemplu de bune practici cum se poate promova judeţul Satu Mare, cum să scoţi în evidenţă lucruri pozitive şi să te legi de ce este mai frumos  într-o poveste, nu de lucrurile negative pe care am avea tendinţa fiecare dintre noi, poate, din păcate, în lumea asta nebună în care trăim, să le scoatem în evidenţă. Cred că acest tânăr a demonstrat că e un bun sătmărean prin simplul fapt că a prezentat această poveste de viaţă a unui copil de etnie romă care a fost adoptat de o familie din Ianculeşti. Prin această şansă, tânărului i s-a salvat viaţa şi destinul i-a dat o nouă şansă“, a spus Adrian Ştef.

Consilierul președintelui, Felician Pop, a spus că prin acest tânăr cenaclul Alfazet își demonstrează valoarea, el fiind cel care i-a dat povestea de film. Deși i-a spus lui Radu Sabou să nu-şi facă mari iluzii la concurs, mai ales că prima variantă a filmului a trebuit refăcută, premiul a venit ca o surpriză, având în vedere că din juriu au făcut parte specialişti din Olanda.

Este un film foarte frumos în care nu este niciun subiect incitant, niciun subiect de cancan. Cei care facem presă ştim că tot timpul umblăm după lucruri senzaţionale, că acelea plac. Iată că acest copil de 15 ani a demonstrat că dacă reuşeşti să faci o chestie frumoasă şi de suflet nu este obligatoriu să vânăm senzaţionalul. Copilul acela de 12 ani este de origine romă şi dacă n-ar fi nimerit într-o familie de moţi care îl iubeşte ca pe lumina ochilor, poate ar fi ajuns să-şi folosească inteligenţa în altă parte. Carnetul lui din clasa a cincea este un lung şir de numere cu două cifre. Am spus că este important să se vadă că Satu Mare este un tărâm al pluriculturalităţii, al toleranţei, al comprehensiunii umane şi că nu contează de ce etnie eşti dacă eşti un om valoros şi ai şansa să-ţi valorifici potenţialul“, a spus Felician Pop.  

Directorul adjunct al Colegiului Eminescu, Nicoleta Cherecheş şi dirigintele elevului, Marius Horşia, au avut doar cuvinte de laudă la adresa premiantului, subliniind că se depune accent pe activităţile extra şcolare, unde tinerii îşi pot descoperi un talent.

Radu Sabou (23)

Directorul Centrului de Creație, Robert Laszlo, a subliniat la rândul său faptul că Alfazet are tineri valoroși, iar cenaclul poate fi un deschizător de drumuri.

Chiar nu mă aşteptam la un presupus premiu. Pentru mine a fost un experiment, am luat-o ca pe o joacă şi am rămas foarte uimit de tot ce mi s-a întâmplat în ultima vreme. Vreau să mulțumesc d-lui Ștef și d-lui Felician pentru sprijin, și cenaclului Aflazet că și-au rupt din timp să mă susțină. Eu am trimis lucrarea la Pitești, nu am participat la festival, am fost contactat după și mi s-a zis de premiu. Filmul este un scurt metraj despre un copil de etnie romă din Ianculești cu o viață ceva mai interesantă, crescut în alt mediu decât cel al părinților biologici. Își folosește istețimea și gândește foarte matur la vârsta lui. Este doar clasa a cincea și procesează informația, gândește ca un mic filozof“, a spus Radu Sabou.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.