Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Consiliul Local a hotărât o bonificație de 10% persoanelor juridice, la plata impozitelor

sedinta Consiliul Local (6)Consilierii locali au aprobat astăzi în ședința ordinară creșterea bonificației pentru plata impozitelor  în cazul contribuabililor persoane juridice de la 5% la 10%, menționând că ar fi un semnal pozitiv oferit mediului de afaceri, chiar dacă șeful Serviciului de Executare Silită, Mirel Dan, a declarat că va avea un impact devastator în bugetul local.

Proiectul de hotărâre privind valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile în municipiul Satu Mare în anul 2016, a fost supus votului în ședința de Consiliu Local. Înainte de aprobarea acestuia, consilierii locali Adrian Albu și Masculic Csaba au propus modificarea bonificației pentru plata impozitelor, de la 5% la 10%.

Prezent în ședință, șeful Serviciului de Executare Silită, Mirel Dan, a precizat că până acum impactul este de 350.000 lei cu bonificația de 5% iar dacă va crește la 10% va aduce o gaură în bugetul local.

Acordarea unei bonificații de 10% va fi devastatoare în buget, depășind 2 milioane iar în mod ideal ar duce la 3 milioane de lei, dacă toate firmele ar plăti. Suma se va ridica deoarece numărul plătitorilor care vor beneficia de această bonificație de 10%, va crește și se ridică cam la 2 milioane de lei pe an. În conformitate cu legile Finanțelor Locale, trebuie găsită o altă sursă cu care să acoperim această pagubă, această gaură în bugetul local, ceea ce noi până acum nu am găsit nicio sursă”, a afirmat Mirel Dan.

Consilierul local Masculic Csaba a declarat că această propunere o va susține pe mai departe, menționând că și anul trecut a încercat să acorde această bonificație de 10%, dar fracțiunea PSD s-a împotrivit, pe motiv că nu a fost fundamentată propunerea.

Dacă acordăm 10% și toți ar plăti până în 31 martie, atunci ar fi un impact de 2,5 milioane de lei, dar știm cu toții că nu se va întâmpla acest lucru. Trebuie să dăm un semnal și să venim în sprijinul acelor firme care au lichidități la ora respectivă și în plus cei care cunosc cum funcționează bugetul și trezoreria, știu că vom avea niște bani în plus în 31 martie, de care nu vom avea nevoie pentru că va fi o lichiditate mai mare. Dacă ne gândim că în luna iulie și august, când întotdeauna avem probleme cu lichiditățile, nu știu de ce ar strica să avem în cont niște bani în plus. Nu este vorba de impact de 2,5 milioane, numai cei care nu vor, spun acest lucru”, a spus Masculic Csaba.

Consilerul UDMR, Butka Gergo, consideră că această propunere este o măsură economică pentru mediul de afaceri din Satu Mare, societăți care contribuie activ la plata salariilor funcționarilor din cadrul Finanțelor Publice.

Propunerea celor doi consilieri a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.