Ultima actualizare: azi, 19:27
Locale

Virgil Enătescu: Nu avem nevoie de politică, avem nevoie de medicină

Virgil Enatescu (1)Consilierul județean acad. prof. dr. Virgil Enătescu a atras atenția asupra faptului că funcțiile de conducere în instituțiile județene medicale sunt ocupate politic.

Într-o conferință de presă la sediul PNL Satu Mare, doctorul Enătescu a făcut un istoric al ocupării acestor funcții încă din 1940, dar ajuns la prezent a remarcat faptul că la conducerea instituțiilor medicale sunt persoane care nu au pregătirea necesară postului respectiv.

Acum la Direcția de Sănătate Publică avem un dentist. Acolo se iau niște salarii uriașe. Întrebarea e că de ce nu se dau aceste salarii la cei care  muncesc, pentru asistentele și medicii care fac de gardă și trebuie băgați în tot felul de oameni politici care fac direcții sanitare. Sunt 41 de Direcții Sanitare cu posturi supra umflate, care nu au nicio sarcină. Ei salar nu dau, ei organizare nu fac, ei nu fac altceva decât să-i supravegheze și să-i încurce pe alții. Nu avem nevoie de politică, avem nevoie de medicină”, a afirmat Virgil Enătescu.

Academicianul propune clar limitarea perioadei de ocupare a unui post, scoaterea frecventă a acestora la concurs, pentru a rămâne în sistem cei competenți, iar promovările să nu se mai facă strict politic.

La conducerea spitalelor sunt promovați ”ingineri zootehniști, ingineri constructori, economiști, care nu știu care sunt problemele sănătății unei populații. De la portar până la director toți sunt numiți politic. Eu am fost în conducerea consiliului de administrație a spitalului și mi-am dat demisia când am văzut ce se întâmplă. Totul s-a împărțit absurd politic. Împărțirea de secții pe spitale, pe dotări, nu aveai voie să vezi bolnavii de pe altă secție. Se plimbau cu salvarea de la un spital la altul. Și unde murea pacientul? Pe pod, între două spitale. Salvarea trecea de 5-6 ori pe pod pentru același caz. Niște tâmpenii pe care nu le-ar fi acceptat nicio minte normală, în afară de Satu Mare. S-a făcut împărțirea pe două spitale ca să aibă mai mulți politruci capacitatea de a fi medici șefi de secție”, a concluzionat doctorul Enătescu.

Făcând un raport între funcționari și personalul activ din sănătate, Enătescu afirmă că acesta este în detrimentul personalului medico-sanitar și că toate investițiile care se fac, sunt pe partea hotelieră, iar aparatura care se cumpără se ține în pivniță.

Sunt foarte mulți oameni capabili și în Satu Mare care sunt dați deoparte de cei obraznici. Adică unul care știe fotbal sau măcar pretinde că știe fotbal, neapărat numai acela poate conduce un județ? Ce pregătire are domnul Govor, astfel încât își dă cu părerea de tot ce trebuie făcut în spital. Are pregătirea de negustor, fără să spun de ce”, a declarat Enătescu.   

Mai mult, academicianul consideră că același sistem se aplică nu doar în sănătate ci și în învățământ, amintind de concursurile pentru posturile de inspector școlar. 

8 comentarii

 1. Dr.Mengele Răspunde

  Profesorul bate campii cu gratie, dupa bunul lui obicei! Mananca de cur pe cine-i tuna lui, fara discernamant, pentru a mai fi bagat putin in seama! Adevarul este ca se da prea mare importanta unui personaj care a avut intr-adevar niste realizari incontestabile si demne de toata lauda dar a carui stea a cam apus si nu se poate impaca cu acest lucru! El vorbeste de aservire politica? Doctore, poate refacem putin istoricul tau existential, sa vedem daca esti chiar asa neprihanit cum pozezi?! Discutam despre circul facut cand nu puteai accepta pierderea conducerii la psihiatrie sau despre gestionarea retetelor cu regim special?! Ti s-a facut un favor prin faptul ca esti lasat sa practici si la aceasta varsta chit ca ai depasit baremul legal cu tot cu titlurile acumulate dar acest lucru se poate remedia usor! Comportamentul lui domn’ doctor denota ca problemele pacientilor sunt contagioase in timp si au repercursiuni si asupra medicului! Ce sa-i faci, nebanuite sunt caile senilitatii!

  • Veronica Răspunde

   Foarte bine i-ati raspuns. A lucrat ani de zile in sanatate, nici nu le mai stii numarul, a fost in consiliul de administratie al spitalului si n-a facut nimic, atunci n-au fost probleme? La sfarsitul sedintelor se trezeste cu un subiect de el visat si da-i si da-i, nimeni nu-ntelege ce vrea defapt. Urat ca un domn care la vremea lui a fost un doctor cu realizari, dar care a acceptat sistemul de sanatate cu grave lacune iar acum incearca sa ce??? nici el nu stie…e senil

 2. Partidul si poporul Răspunde

  Hopa! A inceput campania electorala si nu stim noi?! Tataie du-te si ai grija de nepoti, nu zgandari cainii razboiului ca s-ar putea sa te muste! 🙂

  • vasi Răspunde

   Care nepoti frate? de la cine, de la penelista de frumte, Emilia? Pai un sapun poate sa faca prunci?

 3. Bratianu Răspunde

  Ba penelistilor, eu stiu ca aveti si medici in partid. Dragos ii da clasa lui Ray Charles asta reșapat. Pai dumneata îl reprezentai pe stef in campania electorala, stef care l-a pus director pe pal, marc si alti politruci cu care ai fost mândru coleg. Alzheimer asta…

 4. Bratianu Răspunde

  Auzi, da’ dentiștii ce-s? Felceri? Doar aia de cap sunt medici?

 5. LAZARE, LAZARE Răspunde

  Doctore, doctore, cand tunai si fulgerai impotriva PDL in sedintele PNL si spuneai ca la noi sunt singurii oameni capabili sa scoata orasul si judetul asta din mizerie, minteai? Sau minti acum cand ne faci pe toti cu noroi si ridici in slavi pedeleii? Sau nici tu nu mai stii cand minti? Cere-te domle afara si lasa-ne in plata domnului

 6. Stef Răspunde

  domnu’ doktor, da’ al vost’ de la statistica nu ia salariu mare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.