Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

Programul Zilelor Culturale Germane Sătmărene 2015

FDG Satu Mare (5)Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Culturale Germane va avea loc la Satu Mare în perioada 8-11 mai. Forumul Democrat German împlinește 25 ani de la înființare iar timp de patru zile se vor desfășura o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment etno cultural.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la Fundația Sătmăreană pentru Cooperare Internațională, preşedintele Forumului Democrat German Satu Mare, Johann Forstenheizler, vicepreședintele FDG regional, Stefan Keizer, președintele filialei municipale Satu Mare, Iosif Holczli, președintele filialei județene, Ioan Leitner și vicepreședintele Organizației Județene de Tineret FDG, Gabriela Rist, au prezentat programul manifestărilor care au menirea de a păstra și promova identitatea germană în Satu Mare.

Potrivit, președintelui FDG Satu Mare, Johann Forstenheizle, la acest eveniment vor fi prezenți oameni de onoare, deputat al FDGR, Victor Ovidiu Ganț, Christian Hans Olasz -din partea Ambasadei RFG la București și Carol König din partea Ministerului Culturii la Zilele Culturale Germane Sătmărene.

Deschiderea Zilelor Culturale Germane Sătmărene vor avea loc în data de 8 mai, la ora 17:00 la Casa Șvabilor de pe strada Vasile Lucaciu, în incinta căruia se va prezenta un film scurt ”25 de ani FDG”, realizat de Christel Ungar Țopescu TVR1/ Akzente. După prezentarea filmului va urma o seară de cântece cu Carina Renascentia din Carei și profesorul Marius Boroș din Satu Mare.

La ora 19:00, în incinta Muzeului Județean Satu Mare va avea loc vernisajul expoziției ”25 de ani de FDGR- minoritatea germană din România”.

Organizația Tinerilor Germani Sătmăreni Gemeinsam va desfășura sâmbătă, 9 mai, ora 9:00 la Casa Svabilor, sărbătoarea copiilor unde vor participa aproximativ 300 de copii.

Tot sâmbătă, începând cu ora 16:00 pe Aleea Coposu va avea loc un Flash Mob și program cultural iar de la ora 18:00, prezentarea broșurii ” 25 de ani FDG din regiunea Transilvania de Nord” și onorarea a 30 de membri fondatori ai FDG, la restaurantul Tratoria, strada Decebal, nr 2.

Duminică, 10 mai, la Biserica Calvaria va avea loc slujba festivă iar de la 11:30, Soontagskaffee (Cafea de duminică) și deschiderea expoziției Schwobalandle” a lui Ștefan Tillinger. Expoziție realizată împreună cu Asociația Artiștilor Plastici din Satu Mare. Acompaniament muzical: Schwabischer Mannerchor din Carei, Petrești și Satu Mare. Dirijor: Johann Vezer și Karl Heinz Rindlfleisch.

Ziua de luni va fi dedicată copiilor și elevilor de la liceul german care sunt invitați începând cu ora 11:00 la Casa Șvabilor, pentru a viziona piesa de teatru ”Max und Moritz”, prezentată de Theaterlaboratorium/ Teatrul din București.

De asemenea, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor  va avea loc piesa de teatru ”Panik”, prezentată de Teatrul Radu Stanca din Sibiu- secția germană.

Evenimentul este organizat de FDG din județul Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.