Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Trei cazuri de botulism la Satu Mare

botulismÎn cursul acestei luni au fost diagnosticate trei cazuri de Botulism la om, după ce aceştia au consumat în familie, şuncă de porc pregatită şi afumată în gospodăria proprie.

Diagnosticul a fost confirmat prin Buletin de Analiză l.l.S.P.V., din probele de şuncă afumată recoltate de către inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Directia de Sănătate Publică Satu Mare, de către lnstitutul de lgiena şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, unde au fost trimise probele spre confirmare.

Cantitatea de 47 kg afumături în valoare de 1.175 lei a fost retinută oficial şi incinerată în crematoriul D.S.V.S.A. Satu Mare.

Orice mişcare de animale, indiferent de specie, la nivel interjudeţean se va face numai după notificarea şi obţinerea avizului de la DSVSA Satu Mare.

lnspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada , 19.06.2015 – 25.06.2015, un număr de 69 acţiuni de control la unităţi şi gospodăriile populaţiei

Au fost verificate: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unitdti de vânzare cu amănuntul, supermarketuri ,pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, depozite, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte, pensiuni, zone de agrement, primării.

În cadrul acţiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: condiţii zooigienice şi de bunăstare, existenţa documentului de înregistrare, respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminarea subproduselor necomestibile, existenţa echipamentelor de protecţie.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat o sancţiune contravenţională în gospodăria populaţiei pentru refuzul detinătorului de animale de a supune animalele acţiunilor sanitar veterinare obligatorii.

Sursa: DSVSA Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.