Ultima actualizare: azi, 16:12
Locale

Marile firme se plâng că nu găsesc angajați. Niciun cuvânt despre salarii

Iulia Cadar (3)Marile firme din Satu Mare se plâng autorităților că nu găsesc suficienți angajați, asta deși oficial în județ sunt peste 5.000 de șomeri înregistrați oficial la AJOFM.

După ce a fost dezbătut subiectul ajutoarelor acordate de stat, în ședința Comisiei Județene de Dialog Social a fost deschis subiectul angajaților. Iuliu Cadar, președinte al Asociației Economice Germano-Române, a arătat că marile firme, în special cele cu capital străin, nu își găsesc muncitori, chiar dacă oferă și transport gratuit la locul de muncă, astfel că apelează la angajați din județele învecinate.

Este o mare anomalie pentru că toţi agenţii economici mari din judeţul şi municipiul Satu Mare caută forţă de muncă cu disperare. Spunem că există un număr de şomeri destul de mare, există familii nevoiaşe unde părinţii nu lucrează. Cred că este ori lipsa de comunicare, ori acei oameni nu vor să lucreze. Este o mare anomalie“, a spus Cadar.

El consideră că instituţiile cu responsabilităţi în domeniu şi conducerile firmelor ar trebui să caute modalităţi concrete prin care să se încerce rezolvarea parţială a problemei.

Directorul adjunct al AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, a precizat că se fac cursuri de recalificare profesională şi că în afara faptului că şomerilor care refuză un loc de muncă li se taie indemnizaţia nu se prea poate face nimic. Ba mai mut, ea a spus că la cererea angajatorilor AJOFM poate organiza burse a locurilor de muncă, cum este şi cazul Draxlmaier.

comisia Dialog Social (11)

Chiar dacă angajatorii se plâng că nu găsesc oameni, nimeni nu a rostit niciun cuvânt despre salarii şi condiţiile de muncă, de exemplu de la Draxlmaier, în condiţiiile în care profiturile anuale sunt substanţiale. Probabil dacă s-ar mări doar cu câteva procente salariile ar găsi şi mai mulţi doritori.

 

23 comentarii

 1. George Răspunde

  Minim 2000 de lei ar fii salariu sa traiascã ő familie un pic mai bine,Dar sã lucri în 3 schimburi.lucru mult ptr bani puțini? Sau sãturat şi Sãtmãreni de Dräxlmaier.

 2. Catalin Cheovari Răspunde

  Sa dea 3000 lei net ca si la Pitesti si Brasov si atunci vor avea angajati.PS:Draxlmayer satu mare bataie de joc la adresa satmarenilor!!!SCLAVIE pe bani marunti!!!

  • Cineva Răspunde

   La pitesti un muncitor subansamblu are salar de 1830 brut… E tot mai mare ca si aici in SM, dar nici nu cum ati scris.

 3. Supermanul Răspunde

  Daca firmele ar da salari si nu ar batea joc de angajati cu mariri de salar aproape de 0% atunci ar mai gasi si el oameni!

 4. Anca Cristina Răspunde

  dar oare oamenii vor sa munceasca? sa se taie toate ajutoarele sociale. asta trebuie. cine nu munceste, sa moara de foame! este de lucru har domnului peste tot!

 5. nicu Răspunde

  Si ce asteptati ?Statul roman sa-i oblige pe satmareni sa lucreze pe plantatia voastra pe salarii de kkat?Intr-o economie de piata functioneaza legea cererii si ofertei.Daca cererea de forta de munca este mai mare decat oferta,ca-n situatia de fata,n-aveti decat sa mariti salariile poate veti reusi sa mai atrageti satmareni pe plantatia voastra.Daca nu vreti sa mariti salariile aduceti somalezi,congolezi samd,poate-i convingeti sa va lucreze pe maruntis.In orice caz e reconfortant sa-i vezi pe smecherii astia ca se plang ca nu mai vin satmarenii pe post de sclavi la ei pe plantatie.

  • Supermanul Răspunde

   Correct.

   Dar ce te astepti de la marele ingineri care conduc aceste firme sa inteleaga termeni simplivde economie

 6. bossket Răspunde

  Parca mai demult era altfel.
  De cate ori am auzit acele replici:
  ” Daca nu-ti convine, poti sa pleci. Stau sute de persoane la poarta sa se angajeze pe locul tau!”
  Ha-ha.
  Unde sunt acele persoane?
  😀

  • Supermanul Răspunde

   Au cazit in capcanele propri cu expresia de mai sus inginerro destepti ai pu….

 7. Carol Vaganyik Răspunde

  sa aduca muncitori de acasa …pentru baniiiii astia

 8. blackie Răspunde

  Eu am lucrat 8 ani la draexlmaier cunosc sistemul lor foarte bine. Stiu ca nu dau salarii foarte stralucite, dar macar platesc suplimentarele si sunt salarii putin mai mari ca la alte firme. Unde lucrez in prezent oamenii duc acasa 800 ron net, si nici nu se platesc ore suplimentare. Mariri de salarii nu au fost de ani de zile… eu de unul nu ma bucur ca draexlmaier nu isi gaseste oameni… deoarece intr-o buna zi o sa-si ia LA REVEDERE din Satu Mare… si atunci ce vom face? Sunt foarte multe familii care lucreaza acolo, cu rate, cu copii mici etc…. ei ce vor face?

 9. Supermanul Răspunde

  Se mire patroni ca nu se duc oameni la lucru? Sa incerce ei sa traiasca din 1000 Ron. Ca patroni au salar asa de mare cat un angajat obisnuit nici nu poate cheltui intr-o luna

 10. Gyingye Varna Răspunde

  Platiti oamenii si o sa aveti muncitori,sa va fie rusine !!!

 11. Gyingye Varna Răspunde

  Platiti oamenii si o sa aveti muncitori,sa va fie rusine !!!

 12. adi Răspunde

  voi nu mai gasiti sclavi.muncitori se gasesc.sa lucrati voi si cu mama voastra si toata familia pt 1000 ron

 13. anomis Răspunde

  gresit fratilor la pitesti salariul este de 1800 lei nu 3000 si se munceste in draci asa ca nu spuneti lucruri fara sa stiti adevarul ,iar aici se munceste pe rupte nu se glumeste,pitestenii stiu ce vor si ptr viitor ,dar stiu si sa munceasca cum li se cere ,la pitesti munca e bazata pe CALITATE IN PRIMUL RAND,CORECTITUDINE SI MAI ALES PE NR DE CABLAJE ,ies cablaje pe banda la fiecare schimb in nr de 78-82 de buc in ksk,asa ca degeaba suntem invidiati noi muncim calitativ si scoatem tot ce se cere!

  • XXX Răspunde

   Da da, si noi ori cit putem sa facem, mai facem mai mult de cat va cere, mai mult de 100%, si nici atunci nu suntem multumit, daca baga prima de banda, si sa nu mai spun alta primele atunci cat mai mult taie din salar, si pentru asta sa fim multumit, toate muncitori din DRM, si amu in ultima rind as vrea sa vad io cu ochi mei ca unde sta 100-1.000 de persoane ca vine pe faza mea sa lucreaza, cum am auzit mai multe ori ! ! !

 14. Zoltan Vass Răspunde

  Da sa nu uiam ca Brasovul este Brasov,iar Pitestiul este Pitesi.Probabil sindicatul be acolo tine cu muncitorii nu numai cu ineresul si buzunarul lor.Mare deosebire!!! Satmarenii se tem nu cumva sa ramina fara acel loc de munca.Scuze!!!Fara acea SCLAVIE!!!.Totul a mers foarte bine si in Satu- Mare pina cind in conducerea DRM se aflau oameni de omenie cum a fost si D-ul Cadar

 15. Simona-Mihaela Barta Petric Răspunde

  Intradevar este jale mare de cand a plecat domnul Cadar…

 16. satmarean Răspunde

  Sunt conviins ca cei calificati sunt platiti OK. Cind veti intelege ca un angajator nu da bani dupa nevoile angajatului ci dupa ce stie acel om sa faca.Eu m-am saturat ca din banii pe care eu ii platesc la stat sa fie intretinuti toti lenesii si betivii. Sigur ca Satu Mare fiind oras de granita ofera posibilitatea unor cistiguri prin micul trafic de frontiera. A crescut si alocatia asa ca lenesii fac copii. Nu mai dati ajutoare si conditionati alocatia de frecventa la scoala.Nu mai vrem lenesi intretinuti de stat din banii nostri.

 17. Duczon Attila Szabolcs Răspunde

  DRM este numai unul dintre multele exemple romanesti, care – si asta este marea anomalie – NU VOR MUNCITORI, EI ISI DORESC SCLAVI, care pe langa salarul necompetitiv pe care o primesc trebuie sa se supuna si de un sir de alte imoralitati din partea angajatorului, printre care putem enumera in primul rand conditiile incorecte de munca si faptul cum angajatii sunt tratati de catre angajatori/sefi. Problema e mult mai complexa, decat chestia salariului: muncitorii sunt tratati in conditii neumane, tratati ca niste animale de brazda si nu sunt respectati de loc nici ei, nici munca lor…e foarte usor sa spunem ca oamenii nu vor sa lucreze, ei vor sa munceasca dar fiecare individ are nevoi (ceea ce este uitat de angajatori), si printre aceste nevoi este enumerat si nevoia de respect din fata celorlalti…nu eu spun asta, asta era spusa inca de Maslow, care in piramida care isi poarta numele a pus nevoia de respect la un nivel mai inalt, decat necesitatile fiziolagice…deci asta ar fi concluzia dragi conducatori si sefi si angajatori: tema voastra de casa este sa studiati piramida lui Maslow si sa va schimbati atitudinea si comportamentul fata de cei care lucreaza pentru voi, ca ei sunt baza companiei dvs, ei sunt care lucreaza ca voi sa aveti bani in buzunar….iar pana cand nu va schimbati aceasta mentalitate balcanica sa nu va plangeti ca nu aveti angajati, pentru ca acest fapt nu provine din faptul ca oamenii sunt lenesi si nu vor sa lucreze…nu asta nu e vina oamenilor, ci este VINA VOASTRA IN TOTALITATE…

  Piramida Maslow:
  http://3.bp.blogspot.com/-TLc9dJr_mf4/T3rpILJeuqI/AAAAAAAABHc/6IwHGR-V1XA/s640/piramida.jpg

 18. Robert Răspunde

  Atunci cind un guvern se bucura pentru aderarea ei in cadru comunități europene si se supune cerintelor acestora si începem sa taiem salarii si din pensii.dar din salariile parlamentare si ministrilor ce sa scazut.nimic.ati vîndut tara.nimic nu ati facut de plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Caritas distribuie apă sătmărenilor

Organizaţia  Caritas  a Diecezei  Satu Mare anunţă acţiunea umanitară de împărţirea apei minerale începând de mâine 18.07.2015, continuând şi în...

Închide