Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

Mesagerii muzicii rock la Zilele Culturale Partium

Cei mai de seamă reprezentanți ai muzicii maghiare heavy metal, membrii formației Ossian, vor fi însoțiți în programul Zilelor Culturale  Partium de formația Budapest Voices, reprezentanți ai unui stil aparte ai muzicii rock, de formația Historica care evocă prin intermediul muzicii rock cele mai importante evenimente ale istoriei Ungariei și formația PASO cu exagerata lor critică socială.

La concertul din 19 august al formației Budapest Voices, instrumentele sunt înlocuite de sunete muzicale. La scena amplasată la Turnul Pompierilor va evolua începând cu ora 21.30 această formație fondată acum doi ani și ai cărei membrii întrunesc 12 interpreți acapella și un percuționist. Nimic neobișnuit până acum. Însă în momentul în care începe concertul, publicul rămâne cu gura căscată, căci repertoriul lor cuprinde melodii din cele mai diverse genuri cum ar fi hituri ale formațiilor Tankcsapda, Quimby, PASO, Magashegyi Underground și Kowalsky, Vega.

Formația Historica este prezentă în viața muzicii rock de mai bine de un deceniu și sunt cunoscuți datorită tematicii aparte pe care o abordează în melodiile lor, evocând evenimente importante și mai puțin cunoscute din istoria Ungariei. Concertul lor va avea loc, firește, pe 20 august, începând cu ora 23.00, la Music’at Caffe & Pub. Membrii formației sunt, prin intermediul muzicii rock, veritabili mesageri ai cuvintelor lui Wass Albert, înregistrând succese deosebite atât în localitățile din Ungaria, cât și în Slovacia și Regiunea Transcarpatia. Depășind granițele tradiționalelor concerte rock, trupa evoluează regulat pe scena teatrului Új Színház unde îmbină operele poeților și scriitorilor ardeleni cu propriile lor creații.

Historica-1
În seara zilei de 21 august ne așteaptă un concert excepțional la scena amplasată în Grădina Romei unde, începând cu ora 22.30 evoluează formația PASO, adică Pannonia Allstars Ska Orchestra. Formația are un istoric rar întâlnit în rândul formațiilor maghiare căci, în scurt timp, a devenit una dintre cele mai importante trupe maghiare și, în același timp a cucerit un renume și pe plan internațional. Formația alcătuită din 11 membrii a ajuns repede din lumea cluburilor underground pe scena mare a Festivalului Sziget, devenind apoi invitați nelipsiți ai celor mai de seamă festivaluri din Ungaria și mesageri ai muzicii maghiare ska pe paleta internațională. Pe lângă muzica plină de viață, merită urmărite și versurile, căci formația PASO se exprimă fie direct, fie indirect cu mesaje critice la adresa societății, dar, în același timp, atrage atenția asupra unor valori precum respectul interuman, egalitate sau condamnarea discriminării.

PASO
După această încălzire de o săptămână, sâmbătă, 22 august, ora 20.00, urmează punctul culminant al seriei rock: concertul formației Ossiant, una dintre cele mai de succes formații  heavy metal din istoria muzicii maghiare. Fondată în 1986 de solistul Paksi Endre, fost membru al formației Pokolgép, și Maróthy Zoltán, chitarist, formația deține multe hituri devenite adevărate imnuri ale muzicii rock. Înregistrează mari succese atât în Ungaria, cât și în localitățile maghiare din țările învecinate, însă, în 1994, datorită unor dezacorduri muzicale și umane, cu șapte albume lansate și un concert de adio, formația se desființează. Solistul Paksi Endre, împreună membrii formației Jericho și cu chitaristul Juhász Rob, fondează formația Wellington.

ossian

La zece ani după lansarea primului album Ossian, pe data de 14 iunie 1998, Paksi Endre evoluează cu prietenii săi în E-klub, unde interpretează cele mai de succes hituri ale formației Ossian. Succesul a fost incredibil, drept urmare Paksi Endre a reorganizat formația, însă niciunul dintre foștii membrii nu i s-au alăturat. Primul album al formației renăscute apare în 1999. Trupa a luat-o de la zero și abia după lansarea celui de-al treilea album, a reușit să convingă vechii fani de valoarea formației și să atragă chiar și generația tânără. În ciuda criticilor adresate formației, Ossian a reușit să se impună în lumea muzicii maghiare heavy metal, reușind să lasenze anual câte un nou disc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.