Ultima actualizare: azi, 14:40
Locale

ITM Satu Mare – Amenzi ”caniculare” pentru șefii neglijenți

descărcare (4)În perioada 6 iulie – 8 august 2015, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 57 de controale tematice pentru verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile O.U.G. nr. 99/2000 la angajatorii din raza teritorială de competenţă.  Au fost constatate 62 de deficienţe în acest domeniu, fiind dispuse 155 măsuri pentru remedierea acestora. Totodată, au fost aplicate 62 sancţiuni contravenţionale din care 58 avertismente şi 4 amenzi în valoare totală de 11.500 lei.

Având în vedere avertizările meteorologice emise de Serviciul Regional de Prognoză a  Vremii,  vor fi efectuate controale tematice şi în perioada următoare.

Reamintim că potrivit legii (Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, şi Normele Metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 580/2000), prin temperaturi extreme pozitive se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +370C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Temperaturile sunt monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

    b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

    B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

    c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 – reducerea duratei zilei de lucru;

 – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute mai sus.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

  a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

  b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

  c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor referitoare la prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se sancţionează cu amendă între 1.500-2.500 lei.  

 Sursa: ITM Satu Mare

5 comentarii

 1. aosan Răspunde

  Taxa de protectie se poate plati la sefu mare.Daca nu se plateste vine controlul.asta este .

 2. dtt Răspunde

  Acest individ Sasu este protejat de DNA dupa ce i a pus sechestru pe 800 mii de euro nu s a mai intamplat nimic de un an.Si culmea conduce institutia in legatura cu care au fost faptele de coruptie.Tara lui papura Voda.

  • Iulia Răspunde

   Buna ziua.Atunci la cine se poate apela in S.M.ca intreprinderile ex.Gypi Sofa( scuze daca n- am scris corect) poate sa- si permita de nenumarate ori ca sa intarzie cu banii muncitorilo??? Cum se poate permite asa ceva?Cum pot oamenii muncitori sa- si plateasca cheltuielile,sa intretina familia.Cine poate sa ajute oamenii care muncesc la acea firma??!

  • george blaga Răspunde

   a facut jumi juma cu procurorul de la dna si acuma el se crede curat si i acuza pe govor avram si marian de tot felul de matrapazlacuri nedovedite si neadevarate ca sa scape el, dar cine sapa groapa altuia SASU PENALU DE LA ITM va cadea el in ea in curand, timpu si judecata o vor dovedi si se va vedea cine e cel corect si cinstit si cine e smenaru orasului cu toti acolitii lui de fosti pdlist acuma pnlisti care umbla cu cioara vopsita

 3. Judit Ripszki Răspunde

  Ajutor ptr.muncitorii fabricii !!Gypi Sofa fosta Contry Srl
  D- zeu mai stie ce nume are.De ani de zile de nerepetate ori se intampla ca zile chiar saptamani intarzie cu banii muncitorilo.Cum se poate asa trai in ziua de azi?!? Cum iti intretii familia,cum platesti cheltuielile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Accident rutier provocat de o sătmăreancă în Sălaj

O sătmăreancă a fost implicată într-un accident rutier soldat cu rănirea a doi nemți, accidentul a avut loc între localităţile...

Închide