Ultima actualizare: azi, 16:50
DRM
Locale

DSP a închis cazul toxiinfecției de la Brâncoveanu. Rezultatele finale

macaroni and cheese macro cheddar melted tastyMacaroanele cu brânză consumate de copiii de la Școala Generală Constantin Brâncoveanu au fost contaminate cu stafilococ coagulazo pozitiv, fapt care a generat focarul de toxiinfecție alimentară din data de 17 septembrie.

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a finalizat ancheta la unitatea de catering care a furnizat preparatele, transmițând rezultatele acesteia în comunicatul de presă redat mai jos:

Evenimentul de sanatate  a avut loc in incinta Scolii Generale C. Brancoveanu Satu Mare ca urmare a activitatii extrascolare de tip After school, in care au fost implicati elevi ai acestei institutii. Firma de catering a asigurat un nr. de 64 de portii pentru masa de pranz care s-a servit in intervalul 12,30-13.

La aproximativ 2-3 ore  de la ingestia alimentelor gatite, un număr de  copii  si invatatoarea au prezentat ameteli, greturi, varsaturi repetate. Trei copii s-au prezentat la Spitalul de boli infectioase, sectie a Spitalului de Urgenta Satu Mare cu trimitere de la medicul de familie, unde au fost internati incepand cu ora 16.30. S-a instituit tratament simptomatic  PEV pentru rehidratare (solutie glucoza).

Intrucat simptomatologia s-a ameliorat au parasit spitalul in cursul zilei de 17.09.2015 pana la ora 20.

In acelasi interval orar  s-au prezentat la serviciul UPU al Spitalului de Urgenta Satu Mare un nr. de 6 copii si un adult (invatatoarea), cu aceeasi  simptomatologie.

Toti bolnavii au fost reechilibrati hidroelectrolitic si de asemenea au parasit institutia sanitara pana la ora 20.

Reprezentantii DSP si DSVSA au demarat ancheta la unitatea de catering prin prelevarea de probe de aliment, au dispus suspendarea activitatii de catering, aplicand si o amenda contraventionala pentru neconformitatile  constatate (achizitie de produs alimentar prin incalcarea legislatiei sanitare in vigoare).

La laboratorul de microbiologie DSP s-au facut proceduri  de insamantare a prelevatelor din probele de aliment recoltate si de asemenea din 4 probe biologice recoltate de la copiii  investigati (3 probe lichid de varsatura si o proba de materii fecale).

Investigatiile efectuate de Laboratorul de microbiologie al DSP Satu Mare au evidentiat  urmatoarele:

–          2 probe biologice (lichid de varsatura) au fost contaminate cu stafilococ coagulazo pozitiv;

–          Proba de aliment (macaroane cu branza) a fost contaminate cu stafilococ coagulazo pozitiv;

–          Celelalte probe biologice recoltate de la pacienti nu au prezentat incarcatura microbiana patogena;

–          Probele biologice ale angajatilor (2 exudate faringiene; 2 exudate nazale; 2 teste tegumentare) nu au prezentat incarcatura microbiana patogena.

Prin corelarea rezultatelor de laborator care evidentiaza comportamentul agentilor patogeni identificati la antibioterapia recomandata de literatura de specialitate s-a putut confirma prin  antibiotipare o identitate intre caracteristicile de patogenitate ale stafilococului izolat din lichidul de varsatura cu stafilococul izolat din alimentul consumat.

Ca urmare a acestor date de laborator si in contextul elementelor epidemiologice care s-au evidentiat pe parcursul anchetei derulate de DSP si DSVSA, consideram acest eveniment de sanatate publica ca un focar de colectivitate de tip toxiinfectie alimentara determinat de contaminarea alimentului cu stafilococ  coagulazo pozitiv.

In prezent toti consumatorii sunt sanatosi fara semne sau simptome de imbolnavire. Unitatea de catering se afla in procedura de igienizare si prelucrare sanitara a spatiilor de lucru.

Declaram inchis focarul de toxiinfectie alimentara astazi 23.09.2015.

4 comentarii

 1. petre Răspunde

  A fost un mare fas. Cred ca nu directoarea scolii trebuia demisa ci directorii de la DSP si DSVSA.

  • logica Răspunde

   Mare bou mai esti! Nu te doare? Logica asta de fier este debordanta! Cam care ar fi motivul in mintea aia a ta de gaina?!

 2. macarona Răspunde

  primaria este pregătită să primească refugiați.? Ei doresc să vină în orașul parcurilor și a oamenilor cinstiți și buni la suflet.!cel mai curat si frumos oraș , o oază de liniște , curățenie , omenie și multă , da multă verdeață , în piață.! Sâc.!

 3. macarona Răspunde

  Hai Olimpia ! Unde.? La plimbare prin centru plin de gropi.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Arestat după ce a provocat două accidente. Mort de beat la volan

În data de 22.09.2015 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au dispus punerea în mişcare a...

Închide