Ultima actualizare: azi, 13:26
Locale

Kereskenyi Gabor vrea pistoale noi pentru polițiști

Deputat Kereskényi Gábor

Deputat Kereskényi Gábor

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor i-a adresat două întrebări ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, privind înlocuirea armelor de serviciu (pistoale Carpați) aflate în dotarea polițiștilor din Poliția Română și care sunt costurile pentru îmbunătățirea armamentului.

Starea actuală a acestor arme, precum și întrebările deputatului Kereskenyi le redăm în continuare.

ÎNTREBARE

Pentru: Ministerul Afacerilor Interne

Domnului vicepremier Gabriel Oprea

Din partea: deputat Kereskenyi Gabor

Tema: înlocuirea armelor de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română

Ma alătur comunității polițiștilor din România care recent printr-o scrisoare deschisă v-au solicitat înlocuirea armelor de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative.

Așa cum au arătat polițiștii, ar trebui ca pentru Minister să constituite o prioritate înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare.

Trebuie spus că în municipiul Satu Mare, unde am ocupat funcția de viceprimar, polițiștii locali au fost dotați cu  pistoale Glock.

Polițiștii au subliniat de asemenea faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Dintre acestea au fost enumerate, în primul rând, calibrul mic si puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor (max. 8 cartuşe, în timp ce armele moderne au încărcătoare cu o capacitate în jurul a 17 cartuşe). În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efecuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transformat în pericole pentru cei care le folosesc.

Poliţiştii amintesc că au fost câţiva colegi care au căzut la datorie din cauza armamentului care deja nu mai oferă siguranţă. Amintim de poliţiştii căzuţi în misiune, ale căror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea – Bucureşti, 1992, Saşa Disici – Timişoara, 2001, Tiberiu Sârbu – Sânnicolau Mare, 2009.

Domnule ministru,

1.            Care ar fi efortul bugetar pentru a înlocui armele de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română?

2.            Dacă aveți în vedere ca în viitorul apropiat să dotați polițiștii din România cu pistoale moderne?

Vă rog să ne comunicați răspunsul Dvs. în scris si oral.

Kereskenyi Gabor, deputat UDMR de Satu Mare

9 comentarii

 1. maxx Răspunde

  MAGNUM la baieti!!!

 2. Cata Manelistul Răspunde

  Un glont in cap la Kereskeny!!!

 3. Sznék Plissken Răspunde

  Marş in Albania manelistul p..ii

 4. Cata Manelistul Răspunde

  Dute-n…..!!!Da-i limbi in……….!!!

 5. Batman Răspunde

  Daca mai sta mult in parlament va propune uniforme de ” batman” pentru politisti.Daca ajunge primar politistii locali vor avea uniforma “omul de paianjen” si el se va imbraca ca si ” darth vader”.Atunci sa vedeti siguranta publica in Satu Mare.

 6. Stefan Răspunde

  Cata Manelistul, nu-ti plac ungurii dar iti place sa te relaxezi intre unguri la Sarkanyfurdo Nyirbator 😉

 7. MAGNUM Răspunde

  Domnule deputat, principala cauza este legislatia, privind uzul de arma si imediat ulterior dotarea politistilor cu armament performant, asta ar fii important sa incercati sa promovati, modificarea legii.

 8. bogdan Răspunde

  Cata manelistu esti un taran de origine? Mai bine sa nu vorbesti…

 9. gigi Răspunde

  un kalajnikov ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Eugeniu Avram şi Virgil Enătescu, membri de onoare în grad de comandor ai Ordinului Militar de România

Prefectul Eugeniu Avram şi academicianul Virgil Enătescu au primit astăzi distincţia de membri de onoare în grad de comandor ai...

Închide