Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Pregătiți cămara pentru iarnă? Piața Mică are cele mai convenabile prețuri la legume

Piata Mare (2)Odată cu venirea toamnei, gospodinele din Satu Mare se pregătesc pentru sezonul de iarnă cu murături și diverse conserve. În fiecare dimineață a zilei, acestea iau cu asalt piețele agroalimentare din oraș, în căutarea celor mai proaspete legume dar și la un preț convenabil.

Cele mai căutate și cumpărate legume în această perioadă sunt ardeii, gogoșarii, castraveții, vinetele, roșiile, ceapa, varza, conopida și fasolea boabe, ingrediente de bază în pregătirea murăturilor dar și a tradiționalei zacuscă cu vinete sau cu fasole.

În piețele din Satu Mare, producătorii sătmăreni vând legumele la un preț accesibil, având în vedere că seceta din acest an a afectat în proporție de 50% producția la majoritatea agricultorilor. Mulți dintre ei au declarat că nu cresc prețurile la legume de frică să nu rămână cu ele nevândute iar pe de altă parte, pentru că oamenii nu au bani. Un producător din Halmeu a afirmat că îi convine ca să își vândă legumele la un preț mai mic, pentru că sunt perisabile și decât să rămână cu ele stricate, mai bine să se aleagă cu ceva bănuți.

Legumele cu cel mai mic preț sunt vândute în Piața Mică, unde sunt prezenți agricultorii din zonele rurale apropiate orașului. Aceștia vând kilogramul de ardei cu 2 sau 3 lei, gogoșarii și ardei kapia cu 3 lei, varza cu 2,5 lei, vinetele cu 2,5 lei, roșiile cu 2 lei, conopida cu 6 sau 7 lei, ceapa cu 1,5 lei iar castraveții cu 2 lei. Fasolea boabe este singura cu un preț mai ridicat, fiind vândută la 10 lei/l, dar dacă negociezi cu vânzătorul, prețul scade la 8 lei.

Față de Piața Mică, în Piața Mare și Piața din Micro 17, aceste legume se găsesc la un preț mai mare, vânzătorii vânzându-și legumele cu 1 leu în plus/kg.

O gospodină trebuie să scoată din buzunar pentru o porție de zacuscă, între 40 și 50 de lei iar pentru murături, bugetul este făcut în funcție de cantitatea dorită de fiecare familie. Este abia începutul toamnei, iar pe parcurs prețurile la anumite legume vor mai scădea. Varza albă are încă un preț ridicat, având în vedere că anual prin  luna octombrie kilogramul se vindea cu 0,6 lei.

Chiar dacă anul acesta seceta a dat bătăi de cap legumicultorilor sătmăreni, în piețele din Satu Mare se oferă spre vânzare legume proaspete la un preț convenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.