Ultima actualizare: azi, 11:21
Sănătate

Puterea curativă a strugurilor

grapes_bunches_570_79096100Venirea toamnei ne ofera posibilitatea inceperii unei cure cu struguri (cu boabe sau sub forma de suc proaspat, must), cu excelente proprietati detoxifiante si depurative, antioxidante, care ajuta la cresterea imunitatii organismului, revitalizante, energizante, in vederea pregatirii pentru anotimpul rece care se apropie. Tinuta in sezon, cura cu struguri este recomandata atat persoanelor care vor sa se mentina sanatoase, cat si celor care sufera de anumite afectiuni.

Actiunea benefica a strugurelui se datoreaza compozitiei sale, deoarece contine numeroase saruri minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc; enzime, vitaminele A si C, precum si vitaminele din grupa B (B1, B2, PP), zaharuri (glucoza si levuloza), taninuri, polifenoli, fibre.

Beneficiile strugurilor pentru sanatate

– Boabele si sucul de strugure au urmatoarele efecte:

– depurativ-detoxifiant (diuretic, laxativ)

– alcalinizant, fiind folosite in afectiuni reumatismale, metabolice (guta), litiaze biliare si urinare, in constipatie;

– stimuleaza secretiile biliare si peristaltismul, imbunatatind digestia;

– fluidizeaza sangele si normalizeaza nivelul TA;

– scad nivelul colesterolului din sange;

de asemenea folosite, in hipercolesterolemii, ateroscleroza;

au efect tonic asupra sistemului nervos (prin vitamina B), remineralizant, antiinflamator.

Datorita multiplelor beneficii, strugurii sunt recomandati in anemii, astenii, stari de convalescenta, afectiuni hepatice, surmenaj. Strugurii pot fi folositi in tratamentul obezitatii, in cadrul unei diete exclusiv din struguri, pana la 2 kg/zi, ceea ce reprezinta 1400 kcal zilnic. In acest caz, consumati struguri fara samburi si pielite.

Strugurii rosii sunt o sursa excelenta de flavonoide (antioxidanti), cu rol pozitiv in prevenirea cancerului. Din cauza continutului mare de zaharuri (15-20%), boabele de struguri sunt contraindicate persoanelor diabetice.

Sucul de struguri nu este recomandat in urmatoarele situatii: hipertensiune grava, afectiuni renale grave, retentie de lichid in tesuturi, diaree cronica.

In primele zile ale dietei de slabire cu struguri pot aparea reactii adeverse, de tipul disconfortului abdominal si diaree, care, normal, trebuie sa dispara pe masura ce organsimul se detoxifica. Este bine sa consumati strugurii cu tot cu coaja, pentru ca sunt buni detoxifianti pentru organsim; se pot mesteca si samburii, deoarece contin un ulei gras cu rol benefic asupra nivelului colesterolului din sange si a vaselor sangvine, dar puteti consuma si pielita. Daca suferiti de gastrita, renuntati la alimentatia obisnuita si consumati exclusiv struguri proaspeti (se incepe cu ½ kg si se ajunge la 2-3 kg/zi), numai pulpa si sucul lor (fara seminte si pielita). De preferat sunt strugurii negri.

Cum tinem cura cu struguri

Aceasta se tine in functie de toleranta individuala. Se poate face o cura de detoxifiere si slabire cu struguri timp de 3-4 saptamani, dupa urmatoarea schema:

– Se reduce treptat consumul alimentelor (paine, fainoase), al bauturilor dulci si al alcoolului;

– Se elimina micul dejun si se consuma progresiv, pe stomacul gol, pana la 400 g de struguri;

– Pranzul si cina incep prin manca a 200-300 g de struguri, astfel incat cantitatea consumata zilnic sa fie de aproximativ 1 kg.

De asemenea, puteti alege o zi pe saptamana in care sa consumati exclusiv circa 1-1,5 kg de struguri, repartizati in 4-5 portii.

Se poate alege si varianta curei cu struguri pe termen lung, care se realizeaza in mai multe etape: perioada de post, urmata de alimentatie numai cu struguri (in jur de 7 zile), diversificarea dietei si revenirea treptata la o alimentatie normala. Pentru terapia cu suc de struguri, folositi numai sucul proaspat, preparat zilnic si incepeti cu 0,5 l/zi, repartizati in 3 portii, inainte de mese. Treptat, mariti cantitatea, pana ce ajungeti la 2 l/zi. Paralel cu cresterea cantitatii de suc, se diminueaza cantitatea de alimente ingerate.

Deosebit de valoros datorita actiunilor acidului tartaric si a vitaminei E, uleiul din seminte de struguri ajuta la:

– Diminuarea permeabilitatii vaselor capilare si imbunatatirea circulatiei periferice;

– Scaderea nivelului de colesterol din sange;

– Cresterea imunitatii si reducerea varicelor;

– Incetinirea procesului de imbatranire si pierderea elasticitatii pielii.

Strugurii au efecte antitumorale datorita acidului elagic ce reduce cu pana la 70% incidenta cancerului, in special a celui pulmonar. Quercitina din struguri inhiba dezvoltarea melanoamelor maligne. Resveratrolul amelioreaza activitatea hormonala, combate infertilitatea si menopauza prematura, dar previne si cancerul la san.

Beneficiile strugurilor pentru uz extern

In afara de beneficiile enumerate, strugurii se intrebuinteaza si in industria cosmetica, sucul lor fiind folosit pentru curatarea si catifelarea pielii. Pentru a va relaxa cu o masca tonifianta (ten normal), zdrobiti boabele de la un ciorchine de strugure si, cu un tampon de vata, umeziti usor pielea fetei. Lasati sa actioneze 2-3 minute, apoi se clatiti. Tenul dumneavoastra va straluci! De asemenea, cataplasmele din struguri, utilizate cel putin o data pe saptamana, amelioreaza durerile abdominale si temperatura.

Sursa: www.farmaciata.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.