Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Biserica de lemn din Soconzel va fi reconstruită

biserica soconzelBiserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Soconzel va fi reconstruită, după ce vechea biserică din 1777 a ars în anul 2009, astăzi păstrându-se doar ruinele carbonizate.

Consilierii județeni, întruniți astăzi în ședință ordinară, au aprobat documentația tehnico-economică în faza de proiect tehnic pentru reconstruirea bisericii de lemn din Soconzel. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 100.000 euro. Președintele Consiliului Județean Adrian Ștef a declarat că biserica va fi finalizată în cursul anului viitor, o parte din bani fiind deja alocați Muzeului Județean Satu Mare.

Biserica va fi reconstruită pe fundația conservată, va avea o construcție de lemn similară celei care a fost monument istoric, în suprafață de 79 mp, cu prețul de 1390 euro/mp construit.

Muzeul Judeţean Satu Mare, în calitate de proprietar, a încheiat cu Parohia Ortodoxă Română Soconzel, în calitate de superficiar, contractul de constituire a dreptului de superficie. Deşi Parohia Ortodoxă Soconzel a contractat elaborarea proiectului Tehnic, și întrucât nu a reuşit să acceseze fonduri pentru refacerea lăcaşului de cult, părţile au convenit la desfiinţarea totală a contractului. Astfel, Muzeul Judeţean Satu Mare urmează să facă demersuri pentru obţinerea finanţării lucrărilor necesare reconstruirii bisericii.

soconzelBiserica de lemn din Soconzel, comuna Socond, fost monument istoric, a ars până în temelii  în 3 octombrie 2009. Biserica de dimensiuni reduse avea o intrare bogat decorată şi prin existenţa pridvorului cu stâlpi şi arcade plasate pe faţada vestică. Interiorul avea fragmente de pictură murală din secolul al XVIII-lea. Biserica muzeu, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, se afla pe lista monumentelor istorice, fiind în patrimoniul Muzeului Judeţean Satu Mare.

 

Un comentariu

  1. unu Răspunde

    sa o refaca popa ca el a fumat si a aruncat tigara in iarba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.