Ultima actualizare: azi, 14:38

Locale

Ciupercile fac victime în continuare. Opt persoane au ajuns la spital

ciuperci otravitoare

UPDATE: Un număr de opt pesoane au ajuns în weekend la Unitetea de Primiri Urgențe după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Dintre victime, trei copii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, au necesitat internarea la secția de Pediatrie a spitalului, unde vor rămâne sub supravegherea medicală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UPU Satu Mare, Constantin Demian, toți cei opt pacienți prezentau simptome clasice de intoxicație cu ciuperci, dureri abdominale, grețuri, vărsături și tulburări de vedere. Primele persoane ajunse la spital au fost doi bunici cu vârsta de 61 și respectiv 63 de ani, împreună cu nepoata lor în vârstă de 14 ani. În al doilea caz s-au prezentat la spital părinți cu vârsta de peste 40 de ani și copilul acestora, o fetiță de 14 ani iar în cel de-al treilea caz o fetiță de 11 ani și un adult în vârstă de 41 de ani. Aceștia au fost preluați de urgență de către medici și li s-a efectuat spălături stomacale, cei trei copii au fost internați la Spitalul Județean, secția Pediatrie iar adulții au părăsit spitalul după ce starea lor s-a mai ameliorat.

Ambulanţa Satu Mare a fost solicitată sâmbătă, 10 octombrie, în jurul orei 00:24, în localitatea Atea, la un cuplu ce prezenta simptome gastro intestinale. Femeia în vârstă de 61 de ani şi bărbatul de 63 de ani au consumat ciuperci în ziua respectivă, iar noaptea le-a venit rău. Având în vedere circumstanţele, cazul a fost interpretat ca şi o intoxicaţie cu ciuperci, ambii pacienţi fiind transportaţi pentru investigaţii şi tratament la UPU Satu Mare.

Duminică, 11 octombrie, la ora 15:03, aproape simultan, ambulanţa a fost solicitată la un copil de 11 ani din Micula pentru greţuri, vărsături, diaree şi somnolenţă şi la Crucişor pentru un bărbat în vârstă de 60 de ani şi o tânără de 14 ani, ambii cu greţuri şi vărsături.

Elementul comun al celor trei este consumul de ciuperci cu 1-2 ore înainte de instalarea simptomelor. Toţi pacienţii au fost transportaţi cu funcţii vitale în limite normale la UPU pentru investigaţii suplimentare şi tratament.

În perioada 09-11 octombrie, echipajele Serviciului de Ambulanţă au intervenit la 245 de solicitări, din care 199 de cazuri pentru urgenţe.

Ambulanţa Satu Mare recomandă o atenţie maximă la consumul de ciuperci. Cea mai sigură cale de a vă ţine departe de intoxicaţiile cu ciuperci este prevenţia. Consumaţi ciuperci de cultură, comercializate în spaţii autorizate şi identificate de specialişti. Identificarea ciupercilor comestibile nu e un procedeu simplu şi nu merită să vă puneţi sănătatea şi chiar viaţa în pericol.

Sursa: Ambulanţa Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.