Ultima actualizare: azi, 20:54

Locale

Ești în impas? Un expert-pensionar din Germania te poate ajuta voluntar

conferinta organizatia SES Germania (6)O nouă oportunitate pentru sătmărenii care au afaceri proprii și care doresc să solicite experți din străinătate pentru a-i ajuta în afacerea lor, prin intermediul organizației SES – Senior Experten Service din Germania. Informații cu privire la o astfel de oportunitate au fost oferite astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de subprefectul Altfatter Tamas și responsabilul de proiect în România, Katya Gulitzki.

SES – Senior Experten Service  reprezintă o organizație care oferă specialiștilor din diverse domenii de expertiză din Germania, ajunși la vârsta pensionării, oportunitatea de a transfera cunoștințele lor către alte organizații, inclusiv instituții publice, în beneficiul ambelor părți și în mod gratuit.

Trebuie știut, că aceste persoane care fac parte din această asociație, sunt niște persoane cu expertiză, persoane pensionare care în viața lor, pe diferitele domenii de activitate au acumulat foarte multă experiență. Noi atât avem de făcut, și anume să cerem ajutorul lor, dânșii sunt la dispoziția noastră și doresc să le mulțumesc pe această cale, a declarat în conferință Altfatter Tamas.

 În altă ordine de idei, subprefectul a mai adăugat că experții fac o muncă voluntară și pot transfera anumite cunoștințe, o anumită experiență.

Trebuie să vă spun că se face în mod gratuit, adică nu necesită costuri pentru unitatea Administrativ Teritorială, pentru instituții și firme. Cred că ar fi o oportunitate pentru noi toți, ca să ne gândim unde am putea eficientiza în așa fel încât să ne dezvoltăm activitățile sau de ce nu să ne reducem costurilor”, a afirmat subprefectul.

Un astfel de exemplu a fost dat în cazul zonei Luna Șes, la care experții au oferit anumite soluții tehnice la asfaltare zonei, care au redus costurile cu aproximativ 25-30%.

Despre organizația SES și cum poți cere ajutorul unui specialist, a vorbit Katya Gulitzki. Aceasta a declarat că SES, este o fundație care aparține Ministerului German pentru Cooperare Internațională în domeniul economic și mai mult este cea mai mare organizație din Germania care trimite consultanți în străinătate în domeniul diverselor specialități, respectiv în domeniul conducerii. Până în prezent, organizația a trimis 38.000 de experți în diferite țări ca să sprijine administrațiile și diverse firme.

În România, organizația acționează din anul 1991 iar în total peste 1000 de consultanți au fost solicitați și au lucrat în diverse domenii: industria alimentară, comerț industrial, agricultură, marketing, management, construcții, medicină, informatică, administrația publică etc. La Satu Mare, au fost solicitați experți la Carei și în Negrești Oaș 

Chiar dacă acești consultanți oferă servicii în mod voluntar, cei care solicită un astfel de expert trebuie să-i ofere cazarea, masa, transportul local, un translator și bani de buzunar 5 euro.

Pentru firmele mai mari și beneficiarii privați cu cifre de afaceri mai mari de 10.000.000 euro, solicitarea unui astfel de expert impune și alte cheltuieli, astfel că trebuie să plătească o anumită parte din costurile pe care le suportă organizația SES, sumă care se ridică la aproximativ 3400 de euro.

Cei care doresc și vor să solicite un astfel de expert, președintele Asociației Camerei Meșteșugarilor din Satu Mare, Iosif Holczli a declarat că se pot interesa la asociația pe care o reprezintă și va oferi toate informațiile necesare.

Dintre reprezentanții instituțiilor sătmărene, prezenți în conferință, singura care s-a arătat interesată pentru a solicita astfel de experți, a fost directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessi. Aceasta a declarat că ar fi nevoie de un expert care să-i inițieze grupul de voluntari ai APM-ului și mai mult experți care să-i ajute pe viitorii meșteșugari, care vor lucra în atelierele ce se vor deschide o dată cu inaugurarea Casei Meșteșugarilor din Satu Mare, fosta clădire a Cinematografului Popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.