Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Direcția Sanitară Veterinară atrage atenția sătmărenilor asupra trichinelozei

TAIEREA PORCULUI - SATU MARETrichineloza, este o boală parazitară, o zoonoză comună omului, animalelor domestice şi sălbatice. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, atrage şi în acest an, atenţia  tuturor consumatorilor asupra pericolului pe care-l reprezintă trichineloza.

Omul se imbolnaveste  consumand carne infestată de porc, nutrie, mistret sau urs, insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata.  Calea de intrare a parazitului in corpul omului se face pe cale digestiva. Ca localizare – in prima perioada, parazitul se gaseste in intestin (ca parazit adult); in a doua perioada a bolii, larvele sunt raspandite pe cale sanguina, in organismul omului.Pentru prevenirea îmbolnăvirii oamenilor cu trichină, este obligatoriu să se efectueze examenul trichineloscopic, la toate animalele receptive, mai ales la porcii domestici sacrificaţi în gospodărie pentru consum familial, la porci mistreţi,urşii împuşcaţi , precum şi la carnea şi preparatele din carnea provenită din vânat.

Pentru consum familial, acest examen se efectuează de către medicii  veterinari din circumscripţiile sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor  din municipii şi oraşe şi de către medicii veterinari de liberă practică ( concesionari) de la cabinetele veterinare  din judeţ.

Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,  unde se efectuează examenul trichineloscopic în oraşele Satu Mare,Carei,Negreşti Oaş sunt:

–          CSVSA nr. 1-   Piaţa Mare, str. Martirilor Deportaţi  tel. 0261-711506;

–          CSVSA nr. 2 –  Piaţa Mică, str. Paris                    

–          CSVSA nr. 3 – Piaţa Someş – Micro 15, tel. 0261- 741212;

–          CSVSA nr. 2 – Piaţa Micro 17 – Micro 17,

–          CSVSA  CAREI – Piaţa  Agroalimentară  Carei , tel. 0261-862498;

–          CSVSA  NEGREŞTI  – OAŞ – Clădirea Supermarket Profi – etaj  1

Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice în perioada lunii decembrie este de:    
Luni până Vineri     –     8  –  16,

Sâmbătă orele          –    8  –  15

Duminica , orele      –    8  –  14.

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic prin Detecţia chisturilor şi larvelor de trichinella spp. de către  medicii veterinari de stat este de 11,16 lei/proba ( 9 lei + T.V.A ), conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 83/05.12.2012..

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic practicat de către medicii veterinari de liberă practică( concesionari ) din oraşe şi comune, este stabilit de fiecare cabinet veterinar privatizat.

Proba de carne se recomandă a fi recoltată din pilierii diafragmatici şi va fi însoţită obligatoriu de crotalia de identificare a  animalului sacrificat, în caz contrar personalul medical putând  refuza examinarea probei.

Pentru animalele diagnosticate  pozitiv se întocmesc dosare de despăgubire la preţul actualizat al pieţei libere ,cu condiţia ca animalul sa fie identificat prin crotaliere si să fie introdus în baza de date, in caz contrar proprietarul nu este despăgubit. 

Cabinetele veterinare privatizate/ concesionate din oraşe şi comune, care efectuează examene trichineloscopice sunt: Ardud, Acâş, Batarci, Beltiug, Culciu, Foieni, Halmeu, Homorod , Lazuri, Livada, Medieşul Aurit, Negreşti Oaş, Odoreu, Păuleşti, Santău, Supur, Tăşnad, Tiream, Valea Vinului, după un program stabilit de fiecare medic veterinar  de liberă practică in parte, afişat la sediile acestora.

Deşi în această perioadă, se va suplimentat personalul sanitar veterinar care funcţionează în circumscripţiile sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor, există posibilitatea apariţiei unor perioade de aşteptare mai lungi, până la comunicarea rezultatului, întrucât timpul minim afectat pentru verificarea fiecărei probe, înregistrarea datelor, etalare şi examinare  lamă compresor,  este de 20 – minute / probă, motiv pentru care solicităm înţelegere din partea populaţiei. 

Examenele trichineloscopice se pot efectua în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare CSVSA Nr. 1  – PIAŢA MARE, conform următorului  program :

28.11.2015  – între orele 800 – 1300

29.11.2015  – între orele 800 – 1200

30.11.2015  – între orele 800 – 1200

01.12.2015  – între orele 800 – 1200

Pentru orice urgenţe puteţi apela telefonul 0760789016.

Carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă obţinută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populaţiei.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale sau penale după caz.

Sursa: DSVSA Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.