Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Conferinţă despre degradarea folclorului muzical, la Muzeul Judeţean

Arhaicitate, Muzeul Judetean Satu Mare (7)Prof. univ. dr. George Achim a susţinut în această după-amiază o conferinţă despre degradarea folclorului muzical contemporan. Conferinţa intitulată “Arhaicitate, Tradiţie, Degradare în folclorul muzical contemporan” a fost una interactivă, având loc proiecţii dar şi demonstraţii făcute de către Adrian şi Vlad Paşca, membri ai ansamblului Ceatăra din Carei.

Principalul organizator al evenimentului, Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean a spus că pe parcursul conferinţe se încearcă găsirea unor răspunsuri cu privire la tradiţiile care s-au mai păstrat, făcându-se şi o scurtă istorie a unor instrumente muzicale.

Subiectul conferinţei de astăzi este unul extrem de discutat şi disputat pentru că vorbim despre arhaicitate, despre degradare, într-o lume atât de bulversată în care genomul nostru real este ameninţat de câteva uragane ori totalizante ori globalizatoare. Unii vorbesc despre o depăşire a tradiţiilor ca o ultimă soluţie de salvare a ceea ce se mai poate salva, alţii vorbesc despre degradarea tradiţii şi alţii despre anularea tradiţiilor, ca fiind incomode, care nu se pot adapta şi regla la un sistem global. De aproape 60 de ani se vorbeşte despre satul planetar şi iată că pe banca satului planetar stau babele pe Facebook şi bârfesc cum bârfeau în satul original”, a spus Felician Pop.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

 Arhaicitate, Muzeul Judetean Satu Mare (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.