Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Consiliul Judeţean a aprobat bugetul pe 2016

Consiliul Judetean, ianuarie 2016 (54)Consilierii judeţeni au votat astăzi bugetul pentru 2016, într-o şedinţă cu iz electoral, luând cuvântul mulţi dintre pretendenţii la funcţii de conducere. Astfel, nu au lipsit schimburi de replici între preşedintele CJ, Adrian Ştef, consilierii Adrian Cozma şi Alexandru Panea. La şedinţă a fost prezent şi senatorul Pataki Csaba, el declarând că urmăreşte îndeaproape investiţiile din judeţ, salutând în special sprijinirea financiară a Grupurilor de Acţiune Locală, prin care se atrag proiecte cu finanţare europeană în valoare de multe milioane de euro.

Încă de la începutul şedinţei, discuţiile au fost deschise de consilierul Alexandru Panea, care a cerut explicaţii cu privire la achiziţionarea mai multor autoturisme pentru instituţiile subordonate.

După ce Comisia de Buget şi-a dat avizul, cu unele modificări de ultim moment, bugetul a fost aprobat.

Acesta este de 206 milioane lei, ceva mai mic decât bugetul de anul trecut. Preşedintele Adrian Ştef a explicat, după şedinţă, că la alocarea sumei pentru judeţ, Guvernul nu a ţinut cont de majorările salariale de anul trecut, însă s-a arătat încrezător că vor fi rectificări.

Astfel, bugetul de funcţionare pentru spitale este de 6 milioane lei, pentru investiţii în spitale s-a alocat suma de 4 milioane lei, instituţiile subordonate au 3,3 milioane lei iar pentru demararea investiţiei de modernizare a Aeroportului Satu Mare s-a prevăzut suma de 15 milioane de lei, care va fi recuperată din proiectul european aflat în derulare.

Consiliul Judetean, ianuarie 2016 (39)

Printre investiţiile propuse se mai numără reabilitarea drumului spre Foieni şi a drumului spre Căpleni, mansardarea centrului de Creație, reconstruirea bisericii de lemn din Soconzel, realizarea în miniatură a machetei Cetatea Sătmarului.

Ștef a precizat că în paralel vor fi și o serie de reabilitări şi modernizări drumuri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care au asigurată finanţarea. 

La mult aşteptatul punct “Diverse” au început înţepăturile.

Copreşedintele PNL, Adrian Cozma, a dat citire unei adrese pe care a depus-o la conducerea instituţiei în care reclamă că actualul caiet de sarcini pentru licitaţia de întreţinere a drumurilor judeţene ar dezavantaja firmele locale, şi ar favoriza “eternul câştigător” aluzie la Tehnic Asist.

Preşedintele Ştef a luat apărarea angajaţilor Consiliului, a spus că sunt profesionişti şi au procedat corect la întocmirea caietului de sarcini. El le-a cerut liberalilor să nu facă astfel de iluzii şi să-i sesizeze personal dacă are cunoştinţă de nereguli, acestea urmând să fie verificate de organele de anchetă.

O intervenţie neaşteptată a avut-o consilierul Virgil Enătescu, care le-a spus consilierilor că nu este omenesc să se lovească într-un om căzut la pământ, făcând referire la Mircea Govor, după care a avut un schimb de replici cu Pataki Csaba. Enătescu a acuzat UDMR-ul că prin fostul preşedinte Ştefan Szabo, ar fi boicotat dezvoltarea aeroportului din Satu Mare, întrucât ar fi deţinut o firmă de transport persoane spre aeroportul din Budapesta, după care a trecut la problema gardului de pe frontiera cu Ungaria. Senatorul Pataki Csaba i-a spus că lucrurile nu stau tocmai aşa cum crede, amintindu-i că după ce a făcut un apel de a nu fi atacaţi oamenii căzuţi, a făcut tocmai acest lucru. Referitor la afirmaţiile despre gard, Pataki i-a spus că o asemenea abordare precum a liberalului, în care erau toţi culpabilizaţi la comun, este de mult trecută, ea fiind una tipică anilor 40 sau 45.

Consiliul Judetean, ianuarie 2016 (62)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.