Ultima actualizare: ieri, 21:01
Locale

Expoziție de sculptură ”Kurtinecz Peter” și Medalion Cultural Iosif Foriș- 80, la Centrul de Creație

afis_ (3)Marți, 2 februarie de la ora 16:00, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean, organizează expoziția de sculptură ”Zodiile” de Kurtinecz Peter și Medalionul Cultural Aniversar Iosif Foriș- 80.

Kurtinecz Peter și-a făcut studiile de artă plastică la Școala de Artă din Coutances, Franţa. Acolo a lucrat opt luni de zile, însuşind tehnologia cea mai modernă a prelucrării lemnului. Este influenţat de postmodernism şi de sculptura nonfigurativă, creând fiinţe fantasmogorice, organele fiind dispersate în stilul lui Picasso, sau detalii de obiecte, cum ar fi fragmentul de sârmă ghimpată, simbolizând înrobirea sufletului în trup.

Pe lângă lemn foloseşte culori exotice sau material plastic, pentru decorarea operei. Fiecare sculptură are povestea ei înrădăcinată în legendele cotidianului.

Dacă horoscopul vorbeşte de leu, fecioară, berbec, gemeni, Kurtinecz Peter îşi imaginează fecioara ca o călugăriţă, gemenii ca şi cap de siamezi, capricornul apare cap de capră cu o coadă imensă, balanţa fiind judecata de apoi şi altele. Kurtinecz Péter pe lângă formele statuii pune un accent deosebit pe esenţa şi culoarea materiei prelucrate, adică a lemnului.

În cea de-a doua parte a evenimentul se va aniversa și premia sculptorul octogenar, Iosif Foriș care a fost un membru activ în Asociația Artiștilor Plastici având expoziții atât în țară cât și în străinătate.

Sculpturile domnului Iosif Foriș sunt figuri antropomorfe şi alegorii zoomorfe, având mai multe statui în oraşul Satu Mare, materialul preferat al artistului fiind lemnul.

Medalionul cultural își propune să omagieze întreaga activitate a sculptoruluiIosif Foriș.

Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.