Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Proiecte importante derulate de județul Satu Mare și regiunea Zakarpatia

cj ucrainaÎn cadrul acțiunilor de intensificare a colaborării transfrontaliere, la invitația guvernatorului regiunii Zakarpatia, Ghenadi Moskal, o delegație sătmăreană s-a aflat miercuri 17 februarie, la Ujgorod în Ucraina.

Delegația sătmăreană a fost alcătuită din președintele CJ, Adrian Ștef, directorul de cabinet Claudiu Sulea, Janko Szep Istvan, șef serviciu la Direcția de Dezvoltare Regională a CJ, comisarul Vasile Maxim, șef serviciu teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Județean , Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație și Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, președinte al Uniunii Ucrainenilor din județul Satu Mare.

Alături de guvernatorul Moskal, din partea ucraineană au fost prezenți Mihailo Rusaniuk și Vitali Liubka, șefii administrației raionale Vinogradiv, Volodimyr Kolesnikov, șeful Vămilor din regiunea Zakarpatia, Ivan Haiduk, primarul comunei Hija, precum și Renata Șiman Moiș, șef serviciu relații externe, investiții și cooperare transfrontalieră a administrației regionale Zakarpatia.

Pe ordinea de zi a întâlnirii au figurat câteva puncte foarte importante printre care: redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare – Hija.

Există deja acordul părții române, se așteaptă acum acordul guvernului ucrainean pentru a putea fi demarate lucrările de modernizare a acestui punct.

Deschiderea acestuia ar revigora cu siguranță cele două zone care actualmente sunt izolate.

Ghenadi Moskal a vorbit apoi despre o veche tradiție și anume, Ziua Bunei Vecinătăți iar președintele Adrian Ștef a propus ca în 2016, aceasta să se desfășoare în județul Satu Mare, la Micula, acolo unde există o însemnată comunitate ucraineană.

Apoi s-a pus problema ridicării unui bust al lui Mihai Eminescu la Ujgorod, având în vedere faptul că și Taras Șevcenko are un bust la Satu Mare, propunere primită cu entuziasm de guvernatorul Moskal, care cunoaște de altfel, destul de bine limba română.

S-a propus apoi realizarea unei tabere de arte plastice la Bobald pentru tinerii artiști români și ucraineni.

Vorbitorii au salutat decizia deschiderii unui birou consular în luna martie, la Slatina (Solotvino),  centrul românilor din Zakarpatia, demers care va facilita foarte mult  colaborarea în zonă.

Președintele Adrian Ștef s-a arătat mulțumit de rezultatele acestei vizite, care deschide noi perspective unei colaborări pragmatice, bazate pe acțiuni concrete care să ducă la o înflorire a relațiilor bilaterale dintre cele două regiuni vecine.

”Avem un trecut comun, aceleași mentalități și obiceiuri, acum va trebui ca împreună să construim un viitor comun, bazat pe valorizarea tuturor resurselor noastre, lucru care va duce fără îndoială la creșterea prosperității acestei zone” a declarat Adrian Ștef, președintele CJ Satu Mare.

Sursa: Consiliul Județean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.