Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Romii nu se înghesuie să-și facă buletine. Dar își cer drepturile

romii satmareniCu toate că Direcția de Evidență a Persoanelor de pe lângă Primăria Satu Mare a demarat o amplă campanie de punere în legalitate în ceea ce privește actele de identitate a persoanelor a căror buletine au expirat sau urmează să expire în scurt timp, romii din județ nu se înghesuie să-și facă buletinele.

Directorul instituției, Ionel Torja, a afirmat că echipele Direcției au organizat acțiuni la Micula, Doba și Sătmărel, dar nu s-au prezentat pentru a-și face actele de identitate niciun sfert dintre romii cărora le-au expirat buletinele sau urmează să le expire în următoarea perioadă.

Astfel, la Micula, în data de 10 februarie, din cele 162 de persoane cu buletine expirate și 115 cărora urmează să le expire, s-au prezentat doar 15. Dintre aceștia, doar 11 s-au prezentat să și le ridice. De asemenea, la Doba, în data de 17 februarie, din cele 110 persoane cu buletine expirate și 105 cărora urmează să le expire, s-au prezentat doar 33. Vineri, la Sătmărel, din 45 persoane cu acte de identitate expirate s-au prezentat doar 13.

Directorul Direcției de Evidență a Persoanleor a mai precizat faptul că cei care se prezintă totuși să își facă actul de identitate pretind că nu au nici măcar cei 12 lei ca să achite taxele pentru eliberarea unui act de identitate. ”Trebuie să vă spun că și voi romii aveți exact aceleași drepturi și obligații ca și oricare alt cetățean al României. Astfel că și romii trebuie să achite taxele pentru eliberarea actelor de identitate”, le-a mai transmis Torja reprezentanților comunităților de romi.

Dacă la buletine nu se înghesuie, atunci când vine vorba despre a-și cere drepturile romii sunt primii. Aceștia au impresia că statul român trebuie să le asigure toate drepturile fără ca ei să-și îndeplinească obligațiile. Locuințe gratis și ajutoare financiare suplimentare sunt principalele cereri ale romilor. 

2 comentarii

  1. sm Răspunde

    Dar drept la munca nu cer? de ce nu le pun pe toti la treaba prin aceste sate? Eu trebe sa ma duc zilnic la munca si nu primesc de la statul roman nimic pe gratis iar putorele cu cate 7-8 copii dupa ei au drepturi la ajutor social fara a misca un deget toata ziua. La munca cu voi la curatat santuri prin sate, la strans mizerie la reparat drumuri ca de munca ar fi pentru puturosi, la or ce ce este benefic pentru comunitatile in care respirati. NU esti la munca in folosul comunitatii nu primesti nimic javra. In viata nimic nu se da gratis.

    • Unu' Răspunde

      Asta ar fi obligatia primarului, sa le ceara sa execute munca in folosul comunitatii, dar ar pierde din voturi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.