Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Sătmărenii încep să-și închidă PFA-urile. Aproape o sută au dispărut într-o lună

pfa satu mareModificările legislative în ceea ce priveşte regimul fiscal al persoanelor fizice autorizate (PFA), a intreprinderilor individuale (II) și al intreprinderilor familiale (IF) i-a determinat pe mulți dintre posesorii acestora să și le închidă. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Dana Godja, în cursul lunii ianuarie au fost închise 92 de astfel de entități economice din care 65 de Intreprinderi Individuale, nouă Intreprinderi Familiale și 18 PFA-uri.

Cu siguranță, numărul acestora ar fi fost mult mai mare doar că nu au putut fi închise din cauza faptului că nu au fost achitate la zi datoriile acestora către bugetul de stat. Pentru închiderea unei astfel de entități economice, posesorii acestora trebuie să facă o cerere în scris la Registrul Comerțului însă numai după ce și-au achitat datoriile către bugetul de stat. Marea majoritate a intreprinderilor individuale, a celor familiale și a PFA-urilor sunt cele care au avut ca domeniu de activitate agricultura, dar sunt și din alte sfere de activitate.

Cei care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net, potrivit noului Cod Fiscal. Până anul trecut, se achita doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%. După ce noul Cod a intrat în vigoare, cei care dețin PFA-uri plătesc această taxă în plus  la pensii, ceea ce înseamnă că mai bine de 30% din veniturile unui PFA ar urma să meargă la stat, faţă de doar 20% cât a fost până anul trecut. Mai mult decât atât, dacă la sediul social al unui PFA se desfășoară activități economice, atunci impozitul pentru partea respectivă de imobil crește de până la 10 ori față de cel de anul trecut. Economiştii estimează că vor mai dispărea PFA-uri din județ și în lunile care urmează din cauza taxelor mult prea mari introduse pentru persoanele fizice. Ca să scape de aceste taxe, singura soluţie va fi să închidă PFA-urile şi să deschidă microîntreprinderi.

În prezent, în județul Satu Mare mai sunt înregistrate 6.882 de intreprinderi individuale, 723 de intreprinderi familiale și 1737 de persoane fizice autorizate. Toate acestea au, în general, același statut din punct de vedere fiscal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.