Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Sătmăreanul Cătălin Rus și-a câștigat renumele în IT-ul mondial. Aplicațiile inventate au cucerit lumea

catalin rusSătmăreanul Cătălin Rus, un pasionat de informatică autodidact, a participat în 2014 la expoziţia internaţională de tehnologie şi software Open Inovation Forum din Moscova, cu aplicaţia inovatoare proprie denumită „My City Mall”.

Sătmăreanul nostru Cătălin Rus are un parcurs deosebit al vieţii. După ce a terminat primele opt clase la Liceul de Arte din Satu Mare, fiind foarte talentat la canto, s-a înscris la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea, iar după absolvirea acestuia a început Facultatea de Teologie. După primul an de studii s-a retras și s-a dus în Franţa unde a lucrat ca şi traducător în cadrul primăriei oraşului Fontanay le Comte. Cătălin s-a reîntors în țară cu actuala lui soție pe care a cunoscut-o în Franța, împreună acum având un băiețel în vârstă de 8 ani.

Revenit în țară după o ședere de trei ani în Franța, Cătălin Rus şi-a finalizat studiile superioare în Management Financiar şi Contabilitate și a lucrat o vreme ca reprezentant zonal pe Transilvania al unei firme de vânzări de software-uri. În tot acest timp Cătălin  s-a dezvoltat în mod autodidact ca informatician, ajungând într-un fel chiar la recunoaştere internaţională în acest domeniu, reușind prin perseverență și dedicare să-și transforme hobby-ul în realitate. Informatica a devenit pentru el o carieră presărată cu elemente de performanţă, reușind chiar mai mult să clădească un întreg edificiu de succes în Oradea, oraș în care e stabilit de mai mulţi ani.

Din clasa a cincea, încă de pe vremea epocii comuniste, s-a aprins o curiozitate pentru  informatică în mine. Pe vremea aceea existau aşa numitele HCM-uri. Am urmărit cu mare atenţie tot ce se întâmplă în informatică. De atunci s-a făcut un progres foarte mare în domeniu”, a declarat Cătălin Rus.

Experienţa acumulată în cadrul firmei de vânzări software i-a permis să se simtă stăpân pe sine în faţa provocărilor domeniului, astfel încât în 2008 şi-a deschis propria firmă de soft-uri.

Nefiind o fire care se mulţumeşte doar cu lucruri simple şi doar cu spectrul câştigurilor financiare, Cătălin şi-a înscris echipa de informaticieni la un  concurs de proiecte soft în Oradea. Concursul a fost destinat tinerilor studenţi în domeniu dar şi IT-iştilor tineri din cadrul firmelor, un fel de tech-hub organizat de companiile Intel şi Alcatel. Concursul a constat într-un maraton de 48 de ore în care concurenţii au construit un proiect software de la zero până la forma finală, funcţională, acolo la faţa locului, sub privirile atente ale juriului. Echipa lui a câştigat locul doi cu aplicaţia google glasses, o pereche de ochelari pe lentila cărora în interior se afişează informaţii precum denumirea clădirilor în dreptul cărora purtătorul se află, dar și recunosc chipuri ale persoanelor apropiate ale bolnavilor de alzheimer. Ochelarii sunt conectați la o bază de date, pot fi setați în limbi diferite și este extrem de util atât turiștilor cât și bolnavilor de alzheimer.

Participarea la acest concurs a fost promotoarea unei participări prestigioase. Organizatorul i-a invitat pe să participe la Open Inovation Forum din Moscova, expoziţie internaţională de informatică.  Decizia privind proiectul cu care urmau să se prezinte trebuia să fie bine chibzuită pentru că din 1000 de aplicaţii care s-au înscris la expoziţie, doar 100 erau acceptate.

competitie rusia

Aplicaţia/soft MCM a reuşit să treacă de selecţia juriului de specialişti, ocupând unul din cele 50 de locuri destinate echipelor neruseşti. Firma lui Cătălin Rus se reprezenta pe sine dar reprezenta şi România.  MCM este un soft destinat domeniului shopping, de life- style, ce se bazează pe o idee inovativă a lui Cătălin, iar partea de construcţie a soft-ului i-a revenit colegului său din firmă Alex Pat.

aplicatia MCMAm văzut că există aplicaţii, soft-uri de shopping dedicate unei singure firme. Mi-am spus de ce nu ar putea exista aşa ceva pentru mai multe firme, organizaţii simultan, chiar pentru un oraş întreg. Fiecare firmă, instituţie, organizaţie îşi poate promova produsele, evenimentele, reducerile, iar ştirea ajunge într-o clipă la toţi utilizatorii acestui soft. Fiecare firmă, instituţie are un cont pe care şi-l administrează. Firmele mari au înţeles beneficiile acestui soft. Colaborează cu noi mall-ul, cinema-ul, teatrul din Oradea, etc. Firmele mici încă nu au realizat care sunt avantajele. Aplicaţia pentru public se poate descărca de pe google play şi permite chiar căutări pe domenii”, a explicat Cătălin.

Alături de colegul lui, cei doi au format echipa României care a participat la Moscova, în septembrie 2014, la acest forum al informaticienilor. Toate cheltuielile de transport, cazare, costuri de stand care au fost foarte ridicate au fost suportate de fundaţia Skolkovo, fundaţie a guvernului rus. Pe la standul echipei au trecut ambasadorul României, prim-ministrul Rusiei, Dimitri Medvedev, prim-ministrul Chinei, precum şi diverse personalităţi ale ştiinţei. 

În urma participării la acest regal informatic internaţional, performanţa firmei a ajuns în atenţia Ziarului Financiar, fiind drept urmare invitați să participe în 2015 la ZF Mobilio din Bucureşti, un târg dedicat informaticii şi produselor de gen. Răsplata pentru spiritul de implicare şi potenţialul creativ și inovativ a lui Cătălin şi a firmei lui a venit şi sub o altă formă, mai bine zis sub forma unui a contract de colaborare cu o firmă din Statele Unite, pentru care realizează software-uri de analiză şi proiecţie financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.