Ultima actualizare: azi, 13:46

Locale

Un an de ”Ella Bella în Yupilandia” la Satu Mare. Cum a început povestea?

ella bella3Ella Bella, personajul iubit de prichindeii sătmăreni și întruchipat de Mihaela Avași, s-a reîntors din Belgia tocmai pentru a-i înveseli pe copii.

Mihaela Avaşi este sătmăreancă, absolventă de pedagogie. A lucrat trei ani ca şi educatoare, având în acelaşi timp o emisiune tv pentru copii la o televiziune locală  şi  una radio „Radio Clubul Copiilor”, care şi acum poate fi audiată. După o şedere de două luni în Belgia, şi-a dat seama că nu îşi doreşte să ia totul de la zero iar când s-a întors în ţară căuta o experienţă diferită de cea de-a lucra în învăţământ. Ceea ce s-a întâmplat cu Mihaela la revenire, ţine de domeniul poveştilor, am putea spune că o zână bună a transformat-o peste noapte în Ella Bella, un fel de soră a zânelor dacă nu chiar într-o zână pământeană a copiilor.

 „Ca să începi să faci ceva nou, diferit, tot ce ai nevoie este să îţi doreşti, să îţi placă şi acel lucru o să vină la tine, se va întâmpla! Ella Bella şi lumea magică a Yupilandiei, mi s-a conturat încet, pas cu pas în decursul câtorva luni”, a spus Mihaela Avași.

Dragostea Mihaelei pentru copii, dorinţa de o experienţă diferită de sobrietatea orelor de predare, spiritul ei ludic bogat în imaginaţie şi iniţiativă, au contribuit la conturarea personajului deja îndrăgit de copiii şi părinţii transilvăneni, Ella Bella.   

Povestea  Ellei, în afara de povestea vizibilă care se derulează în faţa publicului, ne vorbeşte despre abordarea plină de pasiune, curaj şi hotărâre a viselor personale şi despre arta de a pune în scenă acest vis-poveste, fără niciun sprijin exterior cu niște baze economice ci doar cât ”să putem exista, adică să nu ieşim cel puţin sub zero ca să putem oferi fără sincope, bucurie pentru cei mici”.

ella bella

Cum iniţiativele de acest gen sunt foarte rare în Satu Mare,  realizarea Mihaelei e cu atât mai meritorie pentru că ea nu vine direct din mediul teatrului, al artei.

Personajul/personajele, de la versurile cântecelor până la decor, recuzita scenică, toate sunt rodul imaginaţiei Ellei. Partea organizatorică cu toate greutăţile şi provocările aferente îi revin tot ei.

Am fost în multe locuri în Transilvania cu spectacolul, dar nicăieri nu am văzut o iniţiativă privată de entertainment asemănătoare. Doar teatru de păpuşi sau teatru pentru copii. Există o lipsă în privința spectacolelor pentru copii. Pare foarte uşor să faci un spectacol pentru copii dar e exact opusul. Copiii te lasă baltă rapid dacă nu e captivant pentru ei, nu e ca la adulţi unde se stă atent până la capătul spectacolului, uneori din bună creştere”, a afirmat Mihaela.

ella bella2Spectacolul Ella Bella are două variante după cum ne-a dezvăluit ea însăşi, o variantă scurtă pentru spaţii mai mici, grădiniţe şi şcoli în care apare doar Ella şi prezintă copiilor elementele lumii magice ale Yupilandiei (soarele, curcubeul, muzica) şi o variantă extinsă pentru scene mari, case de cultură, teatre, în care apar şi alte personaje precum Turbi cel întunecat, Piratul şi personaje Disney şi ni se prezintă o luptă între forţele binelui şi răului. Regia spectacolului Ella Bella în Yupilandia, varianta pentru scenă mare, este realizată împreună cu trupa, spectacole care au parte doar de păreri pozitive din partea managerilor de teatru sau organizatori de evenimente din acest domeniu.

Un alt element care evidenţiază profesionalismul a tot ceea ce înseamnă şi aparţine de  Ella Bella, este unitatea grupului,  datorată de sentimentul de real succes care e mai puternic în sânul trupei, decât problema remuneraţiei poate nu tocmai ideale.

„Sincer am simţit că uneori managerii, organizatorii sălilor de spectacole nu au crezut că putem avea aşa succes, dar au rămas plăcut surprinşi”, a relatat Mihaela.

Singurul lucru uşor diferit de atmosfera magică, luminoasă și colorată a Yupilandiei, un lucru neYupiiii s-ar putea spune despre care ne-a vorbit Mihaela, este faptul că la unele spectacole, de exemplu la ultimul care a avut loc la Casa de Cultură, copiii au fost lăsaţi de multe ori prea aproape de scenă, şi au distras atenţia tuturor pe alocuri de la poveste, părinţii neînţelegând se pare, că totuşi este vorba de un act artistic, care nu poate fi perturbat.

După un an de zile de  Ella Bella în Yupilandia,  Mihaela Avași ne-a spus că participă cu aceiaşi mare plăcere la spectacole, și urmează o perioadă în care surprizele pentru cei mici nu trebuie încă dezvăluite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.