Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

Construcțiile clasice permise până în 2020. Ce obligații vor avea constructorii după acest an

eficienta energetica satu mareSătmărenii mai la dispoziție mai mult de 3 ani și jumătate pentru a construi case și obiective economice în actuala formă clasică. Începând cu anul 2020, potrivit unei directive a Uniunii Europene, construcțiile noi vor trebui să aibă o eficiență energetică foarte ridicată. Autoritățile publice sunt obligate să-și reabiliteze energetic clădirile.

Un simpozion având ca temă ”Eficiența Energetică în Industrie și în Clădiri în Nord-Vestul României”, s-a desfășurat astăzi, la Casa Schwab, eveniment organizat, în parteneriat, de Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea Nord Vest (DRW) și Asociația  Camera Meșteșugarilor, în colaborare cu Clusterul de Eficiență Energetică “ZEPHER” din Oradea, Primăria Satu Mare – ADI Zona Metropolitană și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Prezent la eveniment în calitate de invitat, Nagy-Bege Zoltan, membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a arătat că în 2014 a fost aprobată noua lege a eficienței energetice care stabilește niște obligații atât pentru operatorii economici cât și pentru autoritățile publice. Autoritățile publice au obligația ca anual să reabiliteze 3% din suprafața clădirilor publice. ”Cea mai mare provocare este găsirea unor surse financiare pentru aceste obiective care trebuie realizate până în anul 2020”, a mai spus Nagy-Bege Zoltan.

Pe de altă parte, proiectantul autorizat de case pasive, Constantin Jurcă, a precizat că până în 2020 se poate construi fără să se țină cont de performanțele energetice ale clădirilor. Începând cu acest an, toate clădirile nou construite și cele reabilitate vor trebui să corespundă cerințelor de clădiri cu aproape zero energie. În acest context, a prezentat tehnologia  de casă pasivă, ceea ce conferă un plus de confort, de sănătate pentru locuitori și consum energetic aproape neglijabil.

Acesta a mai spus că se urmărește reducerea consumului energetic cu 20%, emisiile de dioxid de carbon cu 20%, și din multitudinea de surse de energie 20% va trebui să fie folosită din energie regenerabilă, toate acestea până în 2020. Aceste cifre vor urca progresiv până în 2030, iar România trebuie să respecte aceste dispoziții.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.