Ultima actualizare: azi, 18:51

Locale

Electric Castle de Satu Mare, de la glumă la realitate. Festivalul are o șansă

Festivalul-Electric-Castle-8-01Pornind de la reacțiile din presa sătmăreană și ale sătmărenilor care au citit gluma sa de 1 aprilie, când a afirmat că în 2017 va fi organizat la Satu Mare, mai bine zis la Medieșu Aurit, o manifestare asemănătoare cu Electric Castle din Cluj, Marian Vanca se gândește serios la organizarea unui astfel de festival în județ. Acesta a anunțat pe blogul său personal că s-ar implica serios în organizarea unui astfel de eveniment, alături de fratele său, Andi Vanca, dacă s-ar găsi cineva care să-l finanțeze.

La fel ca și sătmărenii care au comentat la materialele apărute în presa sătmăreană, Marian Vanca spune că și-ar dori un festival unic care să le cuprindă pe toate.

”Am citit unele reacții din presa locală și am văzut că lumea chiar își dorește un astfel de festival și chiar și jurnaliștii își doresc unul. Am văzut că cineva a scris că în locul evenimentelor care sunt utilizate în scopuri politice (Zilele Orașului, Zilele Județului, Festivalul Vinului etc.), ar prefera un singur festival, unul precum Electric Castle.

Sunt și eu de aceeași opinie, sunt prea multe evenimente de acest gen în Satu Mare. Printre altele, nu înțeleg de ce politicienii se încăpățânează să finanțeze astfel de evenimente, dar nu oferă, în schimb, absolut nimic pentru tineri. Eu unul sunt sătul de acestea fiindcă sunt făcute fără „cap”, doar pentru a obține câte un vot în plus. Mai nou, am văzut că se ceartă între ei chiar, fiindcă nu se înțeleg dacă Zilele Orașului și cele ale Județului ar trebui să aibă loc în același interval de timp sau nu. Domnilor, ar trebui să renunțați la ambele și poate că ar fi frumos dacă ne-am apuca de un festival unic, cu artiști de renume internațional. Baia Mare deja a organizat un Eurovision pe plan național și poate să devină capitală culturală europeană. Dumneavoastră când o să vă treziți? Indiferent de culoare politică, voi nu ați făcut mai nimic. Vă „mișcați” întotdeauna numai înainte de campanii electorale, iar după ce câștigați mandatele, în timpul lor, ne prezentați doar niște machete”, scrie Marian Vanca pe blogul său.

Bloggerul mai spune că un astfel de festival, care ar putea fi organizat în 2017 la Medieșu Aurit, ar putea purta numele ”Golden Sound” (de la Medieșu Aurit – gold – golden) și că s-ar implica serios, alături de fratele său, în organizarea lui dacă s-ar găsi finanțare.

Lăsând politica la o parte, mi-a plăcut numele de Golden Sound, propus pe blog. Mă duce cu gândul la Balaton Sound, un alt mare festival din Ungaria, organizat de cei de la Sziget.
Fiindcă am văzut că și-ar dori chiar și presa un astfel de festival, eu m-aș implica într-un asemenea proiect numai dacă am porni de jos și numai dacă aș obține o finanțare care să îmi permită să aduc la prima ediție a festivalului niște artiști internaționali și de renume, dar în limita bugetului disponibil. Aici putem să împrumutăm modelul Electric Castle din prima ediție. Au avut 4 scene la început, iar capul de afiș a fost Morcheeba.
Dacă ar fi să mă implic în organizarea unui astfel de festival, eu m-aș axa la prima ediție mai mult pe muzica rock alternativ și pop pe scena mare (concerte care ar avea loc numai pe timpul zilei), iar pentru fanii muzicii electronice sau hip-hop aș face câte o scenă separat, unde show-ul poate continua și pe timpul nopții și ar ține până în zori.
Durata Golden Sound probabil că nu ar fi mai mare decât un weekend la început, fiindcă astfel am avea un line-up cât mai „puternic”. Sunt o mulțime de festivaluri internaționale mari care țin doar 2 zile și au un line-up foarte bun. Prin urmare, dacă ar fi să se ajungă la ceva concret, lumea nu ar trebui să se aștepte la început, la nume foarte mari, precum Robbie Williams, însă dacă proiectul se dovedește a fi unul de succes, se va putea vorbi de astfel de nume.
Dacă apare cineva dornic de colaborare și ar fi dispus să finanțeze un asemenea festival, astfel încât să se ajungă la un buget capabil să aibă niște nume aproximativ la același nivel precum a avut Electric Castle la prima ediție.
Ceva îmi spune că poate aș reuși să îl conving și pe Andi să ne dea o mână de ajutor cu unele lucruri (o colaborare cu Electric Castle, de ce nu?) dacă s-ar ajunge la ceva concret, dar el are în continuare treabă cu Electricul! 
În concluzie, numai cu ajutorul vostru poate să devină realitate ceea ce acum câteva zile a părut doar o glumă sau doar un vis!”, mai spune bloggerul sătmărean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.