Ultima actualizare: azi, 11:57
Locale

Existența milenară a Sătmarului, marcată printr-o placă memorială nouă

placa memorialaVechea placă memorială care atesta împlinirea a unui mileniu de la prima atestare documentară a Sătmarului a fost înlocuită, zilele trecute, cu una nouă. La fel ca și cea veche, noua placă memroială a fost amplasată pe fațada Muzeului de Artă, iar luni, cu începere de la ora 13.00, va avea loc festivitatea de inaugurare a acestia.

Vechea placă a fost amplasată în 1972 cu scopul de a aniversa împlinirea unui mileniu de atestare documentară a orașului Satu Mare. Deși nu se afirmă în mod explicit, datarea acestui eveniment a fost stabilit pe baza Cronicii lui Anonymus, singurul izvor scris din zonă care oferă informații asupra istoriei medievale timpurii a Bazinului Carpatic.

Mai trebuie spus că Cronica lui Anonymus a fost redactată în jurul anului 1200 de către un cleric maghiar cu studii la Paris, care se numea pe sine „Magistrul P” și care anterior a fost notarul regelui Bela al III-lea (1172-1196).

Astfel, în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 1972 au avut loc o serie de manifestări consacrate sărbătoririi a 1.000 de ani de existență documentară a orașului Satu Mare. Toate acestea au culminat cu vizita la Satu Mare a lui Nicolae Ceaușescu, în data de 3 octombrie 1972, organizându-se manifestări ample cu acest prilej.

2 comentarii

  1. ATTILA Răspunde

    DACA NU ARE SCRIS JOS Kereskényi Gábor NICI NU VIN LUNI LA GAURIREA MUZEULUI DE ARTA!!!

    • Norick Răspunde

      Fara copy-paste sansa ta de a scrie acest post inteligent era 0% (zero barat)… 🙂 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.