Centru Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare în colaborare cu Asociaţia Culturală Sătmărenii și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare organizează marți 26 aprilie de la ora 16:00 expoziţia de sculptură „Visez statuile în culori” de Vasile Koter.
Vasile Koter este un artist adevărat, care are în spate o vastă operă, un număr impresionant de lucrări. Face sculpturi în relief de mare valoare cu tematică istorică și socială, circa 100 de bâte frumos sculptate, care fiecare are o anume tematică, exprimând o simbolistică adâncă. Este uimitoare fantezia şi migala care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse pe acele ramuri lungi.
Fie că sunt portrete expresive sau caricaturi, tipare geometrice, inflorescenţe, impresia este de totem arhaic, pasiunea lui Koter pentru arta tradiţională străveche fiind binecunoscută.
Sunt impresionante chipurile portretelor, atât cele “clasice”, sculptate în relief, cât mai ales cele încrustate în lungile compoziţii din toiege, atenţia acordată de artist expresivităţii faciale fiind cu totul remarcabilă.
Toiegele sale par să invite privitorul la o examinare foarte detaliată şi eşti tentat să le iei în mâini şi să le întorci pe toate părţile, ca să te bucuri şi tu, privitorul, de toată risipa fastuoasă de imaginaţie revărsată acolo de artist.
La vârsta lui este un artist care poate zice că ”a străbătut deșertul”, un artist care l-a studiat pe maestrul Vida Geza, ”și nu a luat nimic de la dânsul”, a rămas un original în tot ce face. Aurel Țenț și-a exprimat dorința de a vedea ieșind de sub dalta lui Vasile Koter și lucrări de mari dimensiuni și i-a transmis să facă ce vrea cu lemnul, nu lemnul să-i dicteze cum să sculpteze. De menționat este faptul că Vasile Koter nu lucrează pentru design, iar creațiile sale sunt impregnate cu multă forță. Prin dalta artistului, lemnul odată viu, apoi mort s-a mântuit.
Koter nu ezită să folosească şi culoarea, pe care, în cazul unor toiege, o alege în nuanţe potrivite cu subiectul lucrării şi textura lemnului utilizat.Combină inventiv tipurile de material în unele lucrări, conectează subtil lucrări învecinate.