Ultima actualizare: azi, 17:12
Naţionale

Joia Mare: tradiții și superstiții. Ce trebuie să facă toată lumea astăzi!

oua rosii joia mareAstăzi este Joia Mare, ziua în care, potrivit tradiției se vopsesc ouăle pentru masa de Paște. Tot astăzi nu este bine sa dormi sub niciun chip.

Seara are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar traditia spune ca fetele trebuie sa-si puna 12 dorinte pe un fir de ata, facand cate un nod dupa fiecare Evanghelie citita de preot. Fetele nemaritate pun apoi sfoara sub perna pentru a-si visa ursitul. Tot atunci, lumea duce la biserica painea care va fi sfintita de preot si impartita credinciosilor in noaptea de Inviere.

Potrivit traditiei, in aceasta zi se pomenesc mortii si se impart cani, colaci si apa, iar in unele zone se aprind focuri in curti sau in cimitire, intrucat exista credinta ca mortii vin sa se incalzeasca.In unele locuri din tara, oamenii aprind focuri in curti, pe dealuri sau in cimitire, pentru ca sufletele mortilor, despre care se crede ca se intorc la vechile lor locuinte, sa aiba lumina si caldura.In Joia Mare, gospodinele incep sa pregateasca preparatele pentru Paste, iar ziua este dedicata in special inrosirii oualor.

Se spune chiar ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata.Potrivit credintei populare, cine doarme in Joia Mare va fi lenes tot anul si nu va reusi sa duca un lucru, oricat de simplu, la bun sfarsit. De asemenea, se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta zi, fiindca mortilor, in loc sa ajunga pomana data azi, li se duce apa murdara de la spalat.

Sursa: ele.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Naţionale
S-au deschis primele sesiuni din 2016 pentru depunerea cererilor de finanțare a proiectelor prin PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primește, începând din 28 aprilie 2016, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul primei...

Închide